Válečný rok 1942. Rozhlas vysílal o Heydrichovi, fotbalové Spartě i „novém“ pražském nábřeží

1. duben 2022

První polovina válečného roku 1942 přinesla řadu významných událostí i zajímavých reportáží. Německá armáda bojovala na východní frontě, zejména o strategické suroviny, a v protektorátu zněly z rozhlasových přijímačů reportáže z pražského nábřeží, rozhovory s bývalými hráči Sparty či události k atentátu na Reinharda Heydricha.

Ten byl proveden 27. května 1942 v pražských Kobylisích. Útok, známý pod krycím názvem operace „Anthropoid“, provedla dvojice parašutistů Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří byli vysláni londýnskou exilovou vládou.

Čtěte také

K atentátu se vyjádřili významní protektorátní politici, včetně státního prezidenta Háchy a nově jmenovaného ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce. Nacisté po smrti Heydricha rozpoutali teror, jehož symbolem se stalo vypálení obce Lidice, což připomněli ve vysílání BBC i Jiří Voskovec a Jan Werich.

Z první poloviny roku 1942 se v archivu Českého rozhlasu podařilo najít vzácné a zajímavé nahrávky. Součástí pořadu Archiv Plus je i reportáž ze slavnostního předání nemocničního vlaku jako dar Adolfu Hitlerovi k 53. narozeninám, vzpomínka na zemřelého Jaroslava Ježka nebo rozhovor s tehdejší fotbalovou legendou pražské Sparty Václavem Pilátem.

Konec Rašínova nábřeží

Roku 1942 se mohli obyvatelé Prahy procházet po „novém“, respektive nově přejmenovaném, nábřeží. Původní Rašínovo, nesoucí jméno prvorepublikového ministra financí, se nyní nazývalo nábřeží Karla Lažnovského.

Čtěte také

Tento aktivistický novinář, spolupracující s okupačním režimem, zemřel v říjnu 1941 na následky otravy, na které se prý podílel i tehdejší předseda protektorátní vlády Alois Eliáš. Z ceremoniálu při přejmenování onoho nábřeží se dochovala unikátní reportáž.

Rozhlasoví reportéři se vydali i do sběren zimních potřeb pro německé vojáky, kde se shromažďoval a třídil potřebný materiál. Jedna taková byla i v areálu Ústředních jatek v pražských Holešovicích.

V rozhlasovém archivu jsme pro vás našli jak nahrávky, mapující dění v protektorátu, tak i vysílání z Londýna či USA. Pojďte se společně s námi vrátit o osmdesát let zpět.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.