Nechceme plné JIP. Monoklonální protilátky dáme i těm, kteří nepřijdou od lékaře, láká šéf Motola Ludvík

26. říjen 2021

Epidemie covidu-19 opět sílí. Počet hospitalizovaných překročil tisícovku, víc než šest procent je ve vážném stavu. Monoklonální látky, které mohou nákazu ztlumit či úplně zastavit, jsou přitom k dispozici už od jara. Pacienti se k nim ale často nedostali. „Naštěstí v posledních zhruba dvou dnech se situace začíná dramaticky zlepšovat,“ říká ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD). S tím souhlasí místopředseda sdružení Mladých praktiků Vojtěch Mucha.  

Za dobrý signál Ludvík považuje to, že se monoklonální látky začaly v posledních dnech distribuovat z center, ať z Motola nebo z Fakultní nemocnice Brno, do krajských a okresních nemocnic.

Čtěte také

Proč to tak nebylo dříve, neví. 

„Myslím, že na začátku byla trochu obava lidí, kteří tenkrát pracovali na ministerstvu zdravotnictví, že těch léků nebude tolik a snažili se omezit právě na nejpotřebnější. A bohužel nastal přesně opačný efekt a tím pádem se to nedostalo asi úplně ke všem, ke kterým se mělo,“ konstatuje ředitel nemocnice.

Často pacienti o možnosti protilátek ani nevědí, včas neinformují svého praktického lékaře, že jsou nemocní či nakažení.
Vojtěch Mucha

To ale Mucha odmítá. Praktici se podle něj snažili indikovat tyto protilátky ve všech případech, kdy to bylo možné, naráželi ale na řadu problémů. Jako první připomíná indikační kritéria.

Vojtěch Mucha

„Minulý týden leželi na jednotkách intenzivní péče pacienti, jejichž průměrný věk byl asi 57 let. Většina z nich na monoklonální protilátky neměla nárok, protože kritérium je 65 let a více. A dalším důvodem je informovanost pacientů. Často o této možnosti ani nevědí, včas neinformují svého praktického lékaře, že jsou nemocní či nakažení, případně že se dostali do rizikového kontaktu a do karantény,“ vysvětluje.

Příliš mnoho papírů

Podle Ludvíka se ale indikační kritéria rozvolnila a praktici měli mnohem volnější ruce. „Je tam jedna věta, která říká, že pokud lékař posoudí, že jste rizikový pacient, může tam poslat kohokoliv,“ upozorňuje.

Čtěte také

Také informovanost je podle něj relativně velká.

„Trošku si myslím, že tady došlo k typické české problematice, že se občas musí vyplňovat příliš mnoho papírů a příliš mnoho věcí k tomu, aby se došlo k nějakému výsledku. A tady asi opravdu ta nejjednodušší cesta je zjednodušit to maximálně. To podle mě byla jedna z bariér, kvůli kterým někteří lékaři do toho prostě nechtěli jít,“ míní ředitel nemocnice.

Máme podzimní virózy, začíná covid, očkujeme proti chřipce i proti covidu a každá minuta v ordinaci navíc je obrovský problém.
Vojtěch Mucha

Mucha souhlasí s tím, že proces, který vykazoval známky byrokracie, mohl být překážkou. Těch je ale podle něj celá řada.

Čtěte také

„Představoval bych si v 21. století, že určím, který pacient je indikován, dostane žádanku například v rámci Informačního systému infekčních nemocí, dal bych mu třeba telefonní číslo, kde se má objednat. A představoval bych si, že to tímto pro lékaře končí. Bohužel, tak to není. Musíme vyplňovat různé žádanky, zpravidla musíme pacienta objednávat sami, telefonujeme do jednotlivých nemocnic, kde na lince nikdo nesedí, nebo není informován,“ popisuje zkušenosti praktiků.

Všichni praktičtí lékaři se shodují, že objednání jednoho pacienta na monoklonální protilátky nám v ordinaci zabere průměrně půl až hodinu, což je skutečně neúměrně mnoho, říká.

„V současné době máme podzimní virózy, začíná covid, očkujeme proti chřipce i proti covidu a každá minuta v ordinaci navíc je obrovský problém,“ upozorňuje.

Mezi Scyllou a Charybdou

Ludvík zdůrazňuje, že motolská nemocnice je v současné době schopná monoklonální látky aplikovat i lidem, kteří jsou PCR pozitivní a nepřijdou od praktického lékaře.

Čtěte také

„Prostě jsme se tak rozhodli, abychom zamezili tomu, aby lidé začali plnit JIP. Vyplnění dokumentace a indikaci uděláme také, ale budeme přirozeně nejradši, když to budou dělat praktičtí lékaři, protože to je jako jejich základní chleba,“ naznačuje.

A pokračuje: „Nevím, jak je to v jiných nemocnicích, ale předpokládám, že se situace bude všude zlepšovat. Protože se nám povedlo něco uvést do pohybu. A doufejme, že se to nezastaví. Je to důležité právě kvůli tomu, že – nechci říkat se stoprocentní pravděpodobností, ale z 99 procentní pravděpodobností  když monoklonální protilátky dostanete, opravdu se vyhnete jak JIP, tak pravděpodobně i nemocnici,“ upozorňuje.

Na jednu stranu to personál zatíží. Ale představa, že budeme tyto léky ničit, je pro mě tak šílená, že radši budeme absolvovat martyrium.
Miloslav Ludvík

Připouští, že to zdravotnický personál nemocnice zatíží, ale daleko více by ji zatížilo, kdyby musela vracet 150 milionů korun zdravotním pojišťovnám za to, že lék nebude využit.

„Pohybujeme se mezi Scyllou a Charybdou, protože na jednu stranu to personál zatíží, ale představa, že budeme tyto léky ničit, je pro mě tak šílená, že radši budeme absolvovat toto martyrium,“ uzavírá Miloslav Ludvík.

Poslechněte si celou diskusi. Ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související