Infuze s protilátkami proti covidu-19 kape jen hodinu. Pacienta ochrání před vážným průběhem nemoci

26. říjen 2021

Léků proti covidu je v českých nemocnicích dost, řekl Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole. Takzvaný koktejl protilátek je podle něj schopný zabránit tomu, aby se pacienti dostali do těžkého stavu. O jaké léky přesně jde a jak fungují, to připomene Koronafokusu redaktora Martina Srba.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Z pohledu pacientů je to infuze, která asi hodinu kape do žíly. Koktejl tomu říkají výrobci léků proto, že to je směs dvou léků, které patří do kategorie monoklonálních protilátek.

V našich nemocnicích jsou k dispozici dva různé koktejly od dvou výrobců Regeneron a Lilly. Jsou to léky, které sice ještě nebyly oficiálně schválené, ale podle dosavadních výzkumů jsou účinné, a proto jim ministerstvo zdravotnictví udělilo zvláštní povolení.

Ty nejúčinnější, ale co nejdřív

Uměle vyrobené protilátky v léku mají hodně podobného s tím, jak fungují přirozené protilátky, které se vytváří lidem po prodělání nemoci. „Když naše tělo vytváří protilátky, dělá jich stovky různých druhů a ne všechny jsou účinné,“ vysvětlil George Yancopoulos, ředitel firmy Regeneron.

Čtěte také

Imunitní systém se totiž snaží bránit všemi prostředky, ale ne všechny protilátky jsou schopné virus zablokovat, některé tomu dokonce nechtěně překážejí. Vědci proto v pokusech vybrali několik nejúčinnějších protilátek a vyrobili je uměle. Monoklonální protilátky znamená jednodruhové. Když se podají včas, jsou schopné výrazně zmírnit průběh covidu.

Studie s koktejlem bamlanivimab a etesevimab od firmy Lilly, která vyšla teď v říjnu v New England Journal of Medicine, říká, že v léčené skupině pacientů bylo třikrát méně hospitalizovaných než ve skupině, která dostala placebo. A v léčené skupině také nikdo nezemřel na covid.

Důležité je, že monoklonální protilátky dostali pacienti třetí den od diagnózy. Jsou schopné zabránit prvotnímu zhoršení nemoci.

Čtěte také

Důležité ale je, že lék dostali třetí den od diagnózy. Protilátky jsou schopné zabránit prvotnímu zhoršení nemoci, zabrání tomu, aby se „rozhořel požár“, ale když už covid přejde do těžké fáze, tak to poškození organismu už neopraví.

V Česku platí, že se mohou protilátky podat do deseti dnů od zjištění covidu. Pro koho jsou vhodné, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Očkování je stále ochrana číslo 1

Podle ředitele Regeneronu George Yancopoulose se podařilo vybrat takové protilátky, které zabírají i proti měnícímu se viru. Vědci předpověděli, jak by se mohl virus vyvíjet, a v pokusech v laboratoři a na zvířatech pak vybrali dvě nejvhodnější protilátky do koktejlu.

Čtěte také

Protilátky se vážou na povrchové proteiny viru, ty jsou nesmírně složité, a i když se třeba mezi variantami částečně liší, tak je protilátky mohou dostatečně účinně zablokovat. Ve výzkumech se také ukázalo, že koktejl dvou protilátek je lepší než jenom jeden druh.

Přesto platí, že protilátky nemohou nahradit očkování, ale jen doplnit, říkají výrobci léků. Umělé protilátky nevydrží v těle dlouho, kdežto po očkování je ochrana silnější: Imunitní systém umí sám vyrobit protilátky i další formy obrany proti virům.

Poslechněte si celý Koronafokus Martina Srba.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

autor: Martin Srb
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.