Napětí v Kosovu vytvářejí sami kosovští i srbští političtí lídři. V jejich službách jsou extremisté i šovinisté

4. červen 2023

Novináři srbské i albánské národnosti se veřejně postavili za majitele kavárny v kosovském Zvečanu, který jim během nepokojů dovolil ukrýt se v jeho lokále. Teď se na něj valí urážky a nařčení, podle kterých je zrádcem. Rádio Svobodná Evropa připomíná, že Zvečan se stal jedním z ohnisek nové vlny napětí na severu Kosova, kde větší část populace tvoří národností Srbové.

Srbové se 29. května při protestech ve Zvečanu střetli s jednotkami KFOR: několik desítek lidí bylo zraněno, a to včetně vojáků mírové mise. Napětí vyvolalo zvolení nových starostů měst na severu Kosova.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že nejvýznamnější političtí zástupci srbského etnika volby bojkotovali, do čela se na několika místech s většinově srbským obyvatelstvem dostali jejich konkurenti albánské národnosti.

Majitel kavárny Mladen Petrović je Srb, po střetech protestujících s členy mise KFOR se stal terčem kritiky na sociálních sítích. V jednom kanále na Telegramu ho kromě jiného nazvali zrádcem za to, že v lokále obsloužil novináře, kteří pracují pro albánská média.

Rádiu Svobodná Evropa se nepodařilo zjistit, kdo je na Telegramu „Slavonski medved“ – je to ale jeden z mnoha kanálů, který zveřejňuje obsah v srbském jazyce, je výrazně prorusky zaměřený a často vyjadřuje podporu ruské invazi na Ukrajině.

Novináři v ohrožení 

Výhrůžky a invektivy, kterých se na sítích dostalo majiteli kavárny, odsoudilo Sdružení novinářů Kosovo i Nezávislé sdružení novinářů Srbska.

Petrović popsal, že ten den prošlo kavárnou několik set lidí. Bylo mezi nimi mnoho novinářů, kteří pokrývali vypjaté dění na severu Kosova. Přišli se k němu osvěžit a on obsloužil všechny bez ohledu na to, pro jaké médium pracovali nebo jaké byli národnosti. 

Čtěte také

Když se situace vyostřila, část lidí z kavárny vyběhla. V první chvíli udělal totéž i její majitel z obavy o vlastní bezpečí. Když se situace uklidnila, vrátil se do podniku, ve kterém zůstali ukrytí srbští i albánští žurnalisté.

Když chtěl Petrović lokál zavřít, zeptal se srbských demonstrantů, co má dělat. Prý mu řekli, že může v klidu odejít a že se jeho albánským hostům nic nestane. Majitel pak doprovodil novináře k autům.

Slova Mladena Petroviće potvrzují žurnalisté, kteří tam zrovna byli. Novinářka jednoho prištinského média v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa popsala, že majitel kavárny ji i další kolegy nechal v podniku celé hodiny. Když se začalo stmívat, nabídl se, že je doprovodí na místní policejní stanici nebo k jejich automobilům.

Novinářka také popsala, že se demonstranti pokusili ji i další albánské žurnalisty napadnout, když chtěli z kavárny vyjít. Rozbili přitom jednu z výloh podniku.

„To, co se teď panu Petrovićovi děje, je výzva k lynčování, a to musí okamžitě přestat,“ hodnotí situaci další novinářka z Bosny a Hercegoviny.

Čtěte také

Předseda Nezávislého sdružení novinářů Srbska Željko Bodrožić ocenil postup majitele kavárny.

Podle něj se komunikace a solidarita mezi srbskými a albánskými novináři stala terčem extremistů, kteří usilují o vyvolání konfliktu. Nenávist, se kterou se teď kavárník setkává, vnímá jako odraz napjaté atmosféry, kterou vytvářejí kosovští i srbští političtí lídři.

Bodrožić se také opřel do toho, jakou roli hraje v celém konfliktu srbská vláda. V jejích službách jsou podle něj extremisté a šovinisté, kteří jsou nebezpeční pro celou srbskou společnost.

Zejména pro Srby v Kosovu, ze kterých většina touží po životě v míru. Majitel kavárny podle něj lidem ukázal, jak by země doopravdy měla vypadat, uzavírá komentář.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu. Připravili Jakub Rerich a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související