Čeká nás vlna veder? Britští vědci varují Afghánistán, Střední Ameriku, Čínu i Německo

1. květen 2023

Afghánistán, Papua-Nová Guinea a země Střední Ameriky patří mezi regiony nejvíce ohrožené nebývalým horkem v kombinaci s rostoucím počtem obyvatel, omezenými zdroji zdravotní péče a energie. Vyplývá to z nové studie vědeckého týmu z Bristolské univerzity. Extrémní teploty se podle nich mohou vyskytnout kdekoli na světě, nejohroženější jsou státy, které vlny veder ještě nezažily, cituje ze zprávy americký deník The Washington Post.

Čtěte také

Při vyhodnocování pravděpodobnosti rekordních veder vědci vycházeli ze souborů dat starých více než 60 let a z klimatických modelů. Zkoumali také prognózy populačního a ekonomického vývoje.

Afghánistán je podle výzkumníků „regionem, který vzbuzuje největší obavy“. Důvodů je hned několik, ty nejzávažnější jsou nedostatek zdrojů, předpokládaný prudký růst populace a možnost výskytu mnohem extrémnějších vln veder.

Zranitelný Afghánistán

Závislost na zemědělských zdrojích obživy, špatný socioekonomický rozvoj a desetiletí válek přispěly k tomu, že Afghánistán je velmi zranitelný vůči změně klimatu. Ta by podle OSN mohla mít vážné důsledky v podobě nedostatku potravin.

Čtěte také

Chudoba a hlad jsou v zemi na vzestupu od doby, kdy v roce 2021 převzal moc Talibán a následné chaotické stažení americké armády narušilo afgánskou ekonomiku i tok zahraniční pomoci.

Globální index klimatických rizik pro rok 2021 zařadil Afghánistán na šesté místo mezi zeměmi, které jsou celosvětově nejvíce zasaženy klimatickými hrozbami.

Zranitelné jsou rovněž země ve Střední Americe, které pravděpodobně budou čelit nebývale vysokým teplotám, ačkoli se tam neočekává takový nárůst počtu obyvatel jako jinde.

Čtěte také

„Současný teplotní rekord je stále pod statistickým maximem, což naznačuje, že by v regionu mohlo dojít k rekordnímu skoku,“ varuje studie.

Sucho na rozsáhlých územích Kostariky, Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu, Nikaraguy a Panamy zdevastovalo zemědělskou půdu a způsobilo, že se miliony lidí potýkají s nedostatkem potravin. OSN proto podporuje úsilí o obnovu lesů v některých částech regionu.

I Evropa

Na seznamu jsou také části Číny a země střední Evropy. Mezi regiony zranitelné z hlediska počtu obyvatel vědci zařadili Peking, Německo, Nizozemsko nebo také Belgii.

Podle autorů studie se tamní vlády musí připravit na extrémní horka a přijmout opatření, jako je zřízení chladicích center a zkrácení pracovní doby pro osoby pracující venku.

„Ve studii ukazujeme, že k teplotním rekordům může dojít kdekoli. Vlády po celém světě na to musí být připraveny,“ uzavírá pro americký deník Dann Mitchell, profesor atmosférických věd a spoluautor studie.

Víc v audiu Světa ve 20 minutách. Připravily Marie Pochobradská a Tea Veseláková.

autoři: Marie Pochobradská , Tea Veseláková
Spustit audio

Související