Velký bariérový útes ohrožují klimatické změny. Australská vláda ho ale odmítá zapsat na seznam UNESCO

27. červen 2021

Australská vláda bude bojovat proti tomu, aby se známý Velký bariérový útes dostal na seznam ohrožených památek organizace UNESCO. Právě její výbor doporučil přírodní památku na listinu zařadit, a to kvůli stále více se projevujícím klimatickým změnám, které útes poškozují. Jak si ve svém textu všímá zpravodajská agentura AP, zatímco Canberra považuje návrh za politicky motivovaný, ekologové snahu o větší ochranu korálového útesu vítají.

Podle výboru Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu, známé pod zkratkou UNESCO, nejsou pochybnosti o tom, že systém všemožně zbarvených korálů u severovýchodního pobřeží Austrálie je skutečně v ohrožení.

Čtěte také

Zpráva proto doporučuje přidat nejrozsáhlejší korálový útes světa na Seznam světového dědictví v ohrožení, který zatím obsahuje 53 položek. O zapsání bude rozhodovat komise, která se sejde v červenci v Číně.

Nová klasifikace útesu by podle AP mohla otřást důvěrou Australanů ve schopnost jejich vlády pečovat o tento přírodní div. Zároveň by to znamenalo, že by UNESCO získalo slovo v procesu přijímání takzvaných „nápravných opatření“. Ta by pravděpodobně obsahovala přísnější kroky ke snižování australských emisí uhlíku.

Dá se předpokládat, že dopad by zaznamenal i turistický ruch. Lokalitu zařazenou na Seznam světového dědictví v ohrožení by zřejmě navštěvovalo méně cestovatelů.

Ostatně už se také ozvali provozovatelé výletních lodí, kteří považují rozhodnutí výboru za špatné. Lidé prý krásu a rozmanitost Velkého bariérového útesu stále obdivují. Zároveň ale někteří turisté uvádějí, že když útes navštívili v minulosti, zdál se jim barevnější.

Čtěte také

Australská ministryně pro životní prostředí Sussan Leyová spolu s šéfkou diplomacie Marise Payneovou v reakci na doporučení výboru kontaktovali generální ředitelku UNESCO Audrey Azoulayovou.

Podle nich Austrálie, která je zároveň jedním z 21 členů dotčeného výboru, bude proti návrhu hlasovat. „Rozhodnutí UNESCO bylo chybné a je politicky motivované,“ prohlásila Leyová.

Canberra už dostala varování dřív

Velký bariérový útes je komplex asi dvou a půl tisíc útesů, který se rozprostírá na ploše 348 tisíc kilometrů čtverečních. Na seznamu světového dědictví UNESCO je jako unikátní přírodní rezervace zapsán od roku 1981.

Čtěte také

Stav korálů ale stále více zhoršují klimatické změny a rostoucí teplota oceánu. Podle zprávy výboru UNESCO korály na Velkém bariérovém útesu v letech 2016 až 2019 čelily neobvykle teplé vodě, což vedlo k výrazné změně jejich zbarvení. 

Zařadit tuto přírodní památku na Seznam světového dědictví v ohrožení naopak vítají ekologické organizace. Podle Imogen Zethovenové z neziskové Australské společnosti pro ochranu moří (AMCS) Austrálie nepostupuje dostatečně v boji proti klimatickým změnám ani v péči o útes. Jeho nové zařazení by podle ní otevřelo možnost pro potenciální změnu v přístupu k ochraně Velkého bariérového útesu.  

Agentura AP připomíná, že výbor UNESCO Austrálii už v roce 2014 varoval, že se o zapsání útesu na Seznam světového dědictví v ohrožení uvažuje. Canberra poté měla čas na vypracování dlouhodobého plánu na jeho lepší ochranu. Podle výboru ale navržený koncept nebyl dostatečný, hlavně ve smyslu boje proti změně klimatu.

Velký bariérový útes (Great Barrier Reef) - největší korálový útes světa

Podle ministryně Leyové by však debata o klimatu měla probíhat výhradně na poli Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu.

„Vím, že klimatické změny jsou pro Velký bariérový útes největší hrozbou. Tento fakt uznávám, stejně jako to, že země včetně těch evropských mají velmi odlišné pohledy na to, jak by různé státy v ochraně klimatu měly postupovat,“ řekla Leyová.

Jak dodala, podle jejího názoru není Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví tou platformou, kde by se klima mělo řešit.

UNESCO jako zdvižený prst

Agentura AP upozorňuje i na osobu nového australského vicepremiéra. Tím se tento týden stal Barnaby Joyce, tedy politik známý pro svůj rezervovaný postoj k těm restrikcím v environmentální politice, které by mohly vést ke zvyšování cen. Podle pozorovatelů jeho jmenování signalizuje, že Austrálie si v redukci emisí do budoucna stanoví nepříliš ambiciózní cíle.

Čtěte také

Podle ředitele Australského výzkumného střediska pro korálové útesy Terryho Hughese se odmítnutím závazku dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 nejmenší kontinent na světě odstavil na druhou kolej.

„Návrh výboru UNESCO je možné chápat jako zdvižený prst. Pokud Austrálie ochranu Velkého bariérového útesu myslí vážně, bude muset podniknout nutné kroky v klimatické politice,“ cituje Hudghesova slova agentura AP.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, témata vybral Jakub Rerich.

Uslyšíte o vztahu současné americké vlády k Evropě a o tom, že v USA klesá ochota se očkovat. Dozvíte se také o volebním programu německých konzervativců. 

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související