Na Šumavě, v Jeseníkách nebo Beskydech žijí myšivky horské. Nikdo neví, kolik jich vlastně je

23. červenec 2022

Myšivka horská v Česku žije už od doby ledové, až do 40. let 20. století vědci o jejím výskytu neměli ponětí. Navíc je tak maličká a žije na tak málo lokalitách, že toho o jejím životě pořád mnoho nevíme. A i vědci, kteří ji řadu let studují, mluví o velkém štěstí, pokud myšivku zahlédnou na vlastní oči. Bez pozorování ale nelze tento ohrožený druh chránit a nastupují tak fotopasti.

Myšivka horská měří jen pět až sedm centimetrů a i když je aktivní i přes den, spatřit ji uprostřed zarostlého mokřadu je nadlidský úkol.

Badatelé ze společnosti ALKA Wildlife proto na vytipované lokalitě v Novohradských horách nainstalovali dvacítku fotopastí, před které umístili pachové návnady. A doufají, že se jim podaří myšivky nalákat až před objektiv. 

Čtěte také

V Česku žijí myšivky kromě Novohradských hor i na Šumavě, v Jeseníkách nebo Beskydech. Velikost místní populace ale zůstává pro ochranáře záhadou, protože není snadné tyto malé hlodavce studovat.

Vedle fotopastí se výjimečně podaří ostatky myšivek najít ve vývržcích sov a jsou hlášena i pozorování ze strany veřejnosti. Občas také výzkumníci odchytí myšivky do pastí na hlodavce. 

Nejasnosti panují i ohledně životního stylu myšivek. Ví se, že zimu zřejmě tráví v hnízdech, kde se ukládají do hibernace.

V tomto stavu občas tráví i letní období, pokud panuje nepříznivé počasí. Aktivní jsou od jara do podzimu, a to ve dne i v noci. Díky jejich malé velikosti často šplhají na vegetaci.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Natura Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.