Na soláry si počkáte i půl roku. Některé firmy si nabraly práci na sedm let dopředu

10. leden 2023

Zájemci o vlastní fotovoltaiku by si měli prověřit firmu, která jim instalaci a obvykle i vyřízení veškerých formalit nabízí. „Doporučoval bych podívat se na to, jak dlouho je firma na trhu, jaké má recenze na internetu, protože tam se lidé rádi podělí o skutečnou zkušenost. Zeptal bych se, kolik má firma zaměstnanců,“ radí Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky, který sdružuje montážní firmy v tomto oboru.

Na novou sluneční elektrárnu určenou pro střechu rodinného domu se nyní čeká zhruba půl roku. Někteří dodavatelé ale podle Hradeckého přecenili své možnosti a teď nestíhají.

Čtěte také

„Jsou firmy, které jsou schopny provést 150 až 200 instalací ročně, ale teď už jich mají prodáno pět šest tisíc. To je práce na sedm let dopředu. Absolutní nesmysl,“ říká Hradecký s tím, že takových firem sice není mnoho, ale mohou celý obor dost poškodit.

Zájem o fotovoltaiku vybudilo prudké zdražení energií a také investiční dotace. Firmy je mohou čerpat z modernizačního fondu, majitelé rodinných domů z programu Nová zelená úsporám. V něm se loni sešlo 53 tisíc žádostí, pětkrát více než v roce 2021.

Čtěte také

Solární boom bude v Česku pokračovat. Kromě instalací na střechách rodinných domů přibydou i nové velké solární parky.

„Máme zarezervováno dohromady za Českou republiku přes deset gigawattů výkonu, což je jako deset temelínských bloků,“ uvádí v pořadu Peníze a vliv místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Radim Černý.

Komu se investice do solární elektrárny vyplatí? Kdo a proč je teď nejčastěji staví? Zvládne elektrická síť připojení tak velkého množství nových zdrojů? Také na to se v novém dílu pořadu Peníze a vliv ptá ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Spustit audio

Související