Co dřív nevynášelo skoro nic, začíná být zajímavé aneb Jak investovat v časech recese

27. prosinec 2022

Uplynulý rok byl ve znamení dvouciferné inflace, která ukrajovala rekordně rychlým tempem z hodnoty peněz. A banky, ve kterých má většina lidí své peníze uložené, zvedaly úroky. Bude to pokračovat i v roce 2023? Jaké investice se nejvíce vyplatily v uplynulém roce? A bude se ně možné spolehnout i v době, kdy se ekonomika dostává do recese?

Štěstí měl letos ten, kdo investoval do takzvaných protiinflačních dluhopisů, jejich úrok se odvíjí právě od výše inflace. Co by šlo naopak nazvat investičním propadákem uplynulého roku?

Hosté:
Dominik Stroukal, ekonom Metropolitní univerzity Praha 
Petr Borkovec, spolumajitel poradenské společnosti Partners
Martin Novák, analytik společnosti Broker Consulting 

„Jednoznačně se ukazuje, že to je uložení prostředků do kryptoměn a do velmi nekvalitních, klidně i českých dluhopisů. Odborně se jim říká junk bonds,“ odpovídá hlavní analytik společnosti Broker Consulting Martin Novák.

Světem kryptoměn otřásl pád burzy FTX a hodnota kryptoměn po něm začala rychle klesat. Nejznámější bitcoin se letos propadl téměř o 70 procent.

Dluhopisy, které roky nevydělávaly, budou v dalších letech zajímavou investicí.

„Bitcoinu se často stává, že ztratí klidně i 90 procent hodnoty a vůbec bych se tomu nedivil. Pokud něco může růst do nebes, pak to bývá vykoupeno rizikem, že to může spadnout k nule,“ vysvětluje ekonom Metropolitní univerzity Praha Dominik Stroukal.

Podle spolumajitele poradenské společnosti Partners Petra Borkovce se v roce 2023 ekonomika dostane mírné recese. „Ale žádná úplně velká katastrofa nás nečeká,“ říká s tím, že základním předpokladem k úspěšnému zvládnutí recese bude nízká nezaměstnanost.

Čtěte také

Pokud někomu zbývají volné prostředky, pak má podle Borkovce smysl přemýšlet o investování i v roce 2023. Slušný výnos může čekat i na konzervativnější střadatele.

„Dluhopisy, které roky nevydělávaly nic, budou v dalších dvou třech letech velmi zajímavou investicí. Určitě také bude dobré optimalizovat své peníze na běžných účtech, termínovaných vkladech, spořicích účtech,“ radí Borkovec.

Poslechněte si celý díl podcastu Peníze a vliv. Připravili Jana Klímová a Antonín Viktora.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.