My se předčasných voleb nebojíme, lidovci i TOP 09 už couvají, tvrdí předseda pražské ČSSD Pavlík

22. listopad 2018

Poslanci ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě opustí sál. Shodli se na tom na středečním jednání širšího stranického vedení. Stejně to vidí i předseda pražských sociálních demokratů Petr Pavlík. 

Pokud chce ČSSD dál páchat sebevraždu, je na správné cestě, říká místopředseda ODS Kupka

Martin Kupka

Včerejší rozhodnutí ČSSD, že její členové v pátek při hlasování o nedůvěře vládě odejdou ze sálu, považuje místopředseda opoziční ODS za alibismus. Stoprocentně spokojený ale není ani bývalý statutární místopředseda ČSSD.  

Podle stranického šéfa Jiřího Hamáčka není řešením současných kauz premiéra Andreje Babiše (ANO) ani demise vlády nebo vyslovení nedůvěry. „Jediné, co může věci dál vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty,“ řekl Hamáček. Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík tvrdí, že opozice hned začala couvat.

„My se voleb nebojíme, ale jak jste teď mohli vidět, tak celá řada opozičních politiků, do té doby vykřikujících o jakési odpovědnosti, začala okamžitě couvat. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jiří Pospíšil (TOP 09)… Protože se předčasných voleb bojí. My ne,“ dodává.

Současná vládní sestava ANO a ČSSD nemá podle prohlášení vedení strany alternativu, když prezident Miloš Zeman dopředu avizuje, že by stejně znovu pověřil jednáním o novém kabinetu Babiše. „Měli bychom tu buď ústavní krizi a chaos, nebo menšinovou vládu opřenou o SPD," dodal Hamáček.

Dienstbier: Prezident nebere ohledy na politickou kulturu, když dopředu říká, že pověří Babiše

Druhá vláda Andreje Babiše žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

Sociální demokraté se nezúčastní pátečního hlasování o nedůvěře vládě, pro jejíž vyslovení by opozice potřebovala 101 hlasů. Hnutí ANO a komunisté už ale oznámili, že pro pád vlády hlasovat nebudou.

Kde se vytratila stranická opozice?

Co se ale stalo s mnoha sociálními demokraty, kteří chtěli až do nedávna z vlády trestně stíhaného premiéra odejít a mezi kterými byla i pražská ČSSD?

„To, že máte nějaký jiný názor, přece neznamená, že je to vytesáno do kamene a všichni se pak podle toho musejí řídit. Jsme demokratická strana, rozhodujeme kolektivně a většinou, která byla v tomto případě 100%. A rozhodli jsme se, že ve vládě zůstaneme,“ tvrdí Petr Pavlík.

„Taky jsme se domluvili, že toto rozhodnutí pak budeme respektovat, mluvit o tom a říkat, že jsme s ním v souladu,“ dodává. To prý ale neznamená, že by ČSSD souhlasila s kauzami premiéra, které se podle Pavlíka budou dál vyvíjet.

Zimola? Zas okopává kotníky

Rozhovor na Nově nepomohl. Premiér by měl odstoupit, shodují se Netolický (ČSSD) i Vystrčil (ODS)

Andrej Babiš během rozhovoru pro TV Nova

Víkend přinesl další posun v kauze Andreje Babiše. Po jeho návštěvě Švýcarska označila matka Babiše jr. natáčení skrytou kamerou za skandální útok proti svému i synovu soukromí. 

Bývalý místopředseda Jiří Zimola ve čtvrtek na Plusu řekl, že kdyby sám byl poslancem, tak by hlasoval pro vládu, ale aktivně. „Zimola dělá to, co vždy a pořád okopává kotníky předsedovi Hamáčkovi. Zase chodí do médií a zase se snaží říkat, že by dělal něco jiného, zase se snaží ukazovat stranu jako rozdělenou,“ komentoval slova bývalého místopředsedy Pavlík.

„Byla to jeho dlouhodobá agenda a když jsme mu to vyčetli, tak odstoupil, ale evidentně s tím nehodlá skončit… Je to jediná věc, kterou teď na ČSSD máte, ale neodráží to realitu uvnitř strany… Názory Zimoly, který na středeční předsednictvo ani nepřijel, mě ale vůbec nezajímají,“ dodává.   

Kauza Babiš rozhodně nekončí

„Uvidíme, co nastane příště. Možná, že ten tlak bude větší. Vyvolání hlasování o nedůvěře vládě ze strany opozice je podle mne velice ukvapené a předčasné. Já si nedělám iluze, protože se ukazuje, že Babiš má problémy s podobnými kauzami a podobné věci se mohou objevovat dál. Premiérovy kauzy zatěžují tuto vládu a to taky říkáme dost jasně v našem usnesení,“ tvrdí předseda pražské ČSSD.

Sociální demokraté jsou pro slovenský model, tedy aby se premiérem stal někdo jiný z vítězného hnutí ANO, ale zároveň „pokud opozice nemá plán B, pak budeme dál dělat to, co je pro tuto zemi nejlepší, a ne pouze politické tanečky jako opozice.“

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.