Rozhovor na Nově nepomohl. Premiér by měl odstoupit, shodují se Netolický (ČSSD) i Vystrčil (ODS)

19. listopad 2018
Andrej Babiš během rozhovoru pro TV Nova

Víkend přinesl další posun v kauze Andreje Babiše. Po jeho návštěvě Švýcarska označila matka Babiše jr. natáčení skrytou kamerou za skandální útok proti svému i synovu soukromí. 

Na mobil natočené vyjádření odvysílala televize Nova. Beata Babišová v něm uvádí, že novináři vedli rozhovor sugestivními otázkami, vyzněl proto v neprospěch jejího bývalého muže. 

Ředitel divize zpravodajství Seznam Zprávy Jakub Ungr zdůraznil, že s nimi Babiš jr. komunikoval i po uveřejnění pořadu, děkoval jim a ještě ve čtvrtek psal, že otec na jeho matku vyvíjí tlak. Premiér pak ve večerním rozhovoru na Nově zopakoval, že neodstoupí, a to, jestli je jeho syn schopen vypovídat, nechtěl komentovat. Taky ale prohlásil, že syn je stále přesvědčený, že do Ruska neodjel dobrovolně. 

Nejčistší řešení pro Českou republiku by bylo, kdyby premiér sám odešel.
Martin Netolický (ČSSD)

Podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického je premiérovo tvrzení, podle kterého při návštěvě ve Švýcarsku pouze hrál se synem šachy. „To je opravdu úsměvné. Nevím, jestli se tomu dá věřit. V tuto chvíli mám velké pochybnosti o celé verzi pana premiéra. V rozhovoru bylo vidět, že jsou mu kladené otázky nepříjemné, přestože to byl exkluzivní rozhovor. Často odváděl řeč jinam. Nejčistší řešení pro Českou republiku by bylo, kdyby sám odešel,” myslí si. 

Ani místopředseda ODS a předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil nezískal v rozhovoru komerční stanice potřebné odpovědi. „Pan Babiš řekl to, co potřeboval. Pokud nechtěl odpovídat, tak neodpověděl. Nemyslím si, že nám včerejší rozhovor v něčem pomohl,” říká.

Pan premiér by, pokud nechce tuto zemi vystavovat riziku, neměl být premiérem.
Miloš Vystrčil (ODS)

„Nejsem orgán činný v trestním řízení, pouze mi vadí, že trestně stíhaný člověk je premiérem. Teď se k tomu navíc přidalo podezření, že může být ohrožena bezpečnost České republiky. Pokud by Andreji Babišovi skutečně záleželo na této zemi, tak by odstoupil. Neznamená to, že hnutí ANO nemá nadále vládnout, mohou si zvolit jiného lídra,” podotýká Vystrčil.

Měl by odejít

Premiér Babiš v rozhovoru uvedl, že jeho syn pobýval na Krymu, protože je tam sluníčko, Protopopovi, který jej tam odvezl, děkoval. Syn naopak tvrdil, že má ze svého asistenta strach. 

Petr Hartman: Zvláštní způsob léčby Babišova syna

Andrej Babiš, Andrej Babiš mladší a Petr Protopopov.

Neměli bychom se vměšovat do záležitostí cizích států. Také tímto způsobem vyznívá reakce ministra vnitra na případné bezpečnostní riziko souvisejícím s pobytem premiérova syna na Krymu.

„Ať nám pořád někdo nevysvětluje, že je na Krymu hezky. Ono je ale taky hezky v Itálii, Chorvatsku, Řecku nebo v zemích mimo Evropu. Nevěřím tomu, že cesta na anektovaný Krym, zvlášť se všemi bezpečnostními opatřeními, byla náhoda,” říká Martin Netolický. 

„Když jsme o tom v senátu vedli debatu, tak od v tomto velmi zkušených lidí několikrát zaznělo, že není dost dobře možné, aby byl syn premiéra na Krymu, aniž by to mapovala KGB. V tuto chvíli se s tím dá dělat jediné, pan premiér by, pokud nechce tuto zemi vystavovat riziku, neměl být premiérem. To je celé, je to velmi jednoduché a stačí na to rozhodnutí jednoho člověka,” říká k tomu místopředseda ODS a předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. 

autoři: Věra Štechrová , vis
Spustit audio

Související