Petr Hartman: Zvláštní způsob léčby Babišova syna

15. listopad 2018
Andrej Babiš, Andrej Babiš mladší a Petr Protopopov.

Neměli bychom se vměšovat do záležitostí cizích států. Také tímto způsobem vyznívá reakce ministra vnitra na případné bezpečnostní riziko souvisejícím s pobytem premiérova syna na Krymu.

Jan Hamáček tím nemá na mysli ukrajinsko-ruský konflikt. Naráží na to, že Andrej Babiš mladší není občanem České republiky, protože vlastní švýcarský pas.

Apolena Rychlíková: Kdo je tady nemocný?

Andrej Babiš mladší.

Včerejší premiéra nového dílu Zvláštního vyšetřování, které v režii Filipa Remundy a Víta Klusáka mapuje práci investigativců Slonkové a Kubíka ze Seznamu, vzbudila víc než jen zasloužený ohlas.

To nic nemění na tom, že jeho otec je předsedou české vlády. Tedy členského státu NATO. Přitom Severoatlantická aliance neuznává anexi Krymu a má napjaté vztahy s Ruskem. Není proto úplně normální, aby se syn českého premiéra s vědomím otce pohyboval po území okupovaném Ruskem. Jeho pobyt nemohl uniknout ruským tajným službám.

Jeho doprovod, tedy Petr Protopopov, poskytl rozhovor českým médiím. Nerozptýlil v něm pochybnosti o tom, proč musel Andrej Babiš mladší zamířit zrovna na Krym a také na východ Ukrajiny ovládaný proruskými separatisty. S kontakty a penězi, kterými premiér a jeden z nejbohatších lidí v Česku disponuje, šlo pro syna zajistit příhodnější místo pro klidné léčení za stálé asistence odborníků.

Přesto Andrej Babiš starší svěřil zdraví svého syna do rukou člověka, který pochází z Ruska, podnikal s jízdními koly a později dělal poslíčka v Agrofertu. Tyto zvláštní okolnosti český premiér nijak zásadně nevysvětlil.

Působení trestně stíhaného člověka v čele vlády

Orgány činné v trestním řízení se zatím chovaly ve stylu zmiňovaného výroku ministra vnitra. Jakoby se nechtěly příliš vměšovat do záležitostí občanů jiných států.

Petr Hartman: Sociální demokraté a komunisté pomáhají vládnout trestně stíhanému premiérovi

Andrej Babiš

Mýlit se je lidské. Když má člověk štěstí, může svoji chybu napravit. Instalovat do čela vlády člověka, který čelí trestnímu stíhání, lze považovat za omyl.

Byť o místě pobytu Andreje Babiše mladšího dlouhou dobu vědí, zatím nepodnikly zásadní kroky k tomu, aby mohly prověřit jeho zdravotní stav a případně ho vyslechnout. Jde přitom o jednoho z klíčových aktérů kauzy Čapí hnízdo.

Nebýt rozruchu vyvolaného reportéry Seznamu.cz, patrně by se celá záležitost i nadále vlekla. Což může vyvolávat spekulace o tom, jaký vliv na dosavadní liknavost může mít skutečnost, že se jedná o citlivou kauzu týkající se premiéra.

Ovlivňovat průběh vyšetřování lze totiž různým způsobem. Jedním z nich může být pasivita a s ní související protahování celé kauzy. Dalším pak může být malý počet vyšetřovatelů, který se případem zabývá a podmínky, které k práci má.

Petr Hartman

Rozruch kolem Andreje Babiše mladšího názorně ukazuje, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo by výrazně prospělo, kdyby Andrej Babiš starší nebyl až do vyřešení případu premiérem této země. Výrazně by tím zklidnil atmosféru, která vyšetřování provází.

Působení trestně stíhaného člověka v čele vlády neprospívá nezávislé práci orgánů činných v trestním řízení, fungování české politické scény, pověsti země v zahraničí a v neposlední řadě ani Babišově rodině.

autor: Petr Hartman
Spustit audio