Musíme nastartovat komunitní energetiku, popisuje jednu z výzev Státního fondu životního prostředí jeho šéf Valdman

7. září 2022

„I ten plán, který je na úrovni Evropské komise a který je diskutován na úrovni vlády a úřadů, je poměrně rychle přistoupit k akceleraci podpory obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor. To jsou dva základní pilíře, jak do budoucna řešit to, co se teď děje s energiemi, a vyvázat se z jakékoli závislosti na fosilních palivech,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

„Pořád se bavíme o fosilních palivech, ale plyn je fosilní palivo, notabene ten ruský ještě fosilnější. To znamená, že je od něho potřeba odejít. Bude to těžké. Je to poměrně rychlé na akceleraci. Bude to stát hodně peněz, ale na konci budeme mít – z pohledu životního prostředí – daleko lepší ovzduší, daleko lepší klima,“ dodává v pořadu Hovory.

Čtěte také

Ředitel zároveň přiznává, že to bude stát dost peněz – ale jen v přechodovém období. Úkolem Státního fondu životního prostředí pak bude s tím lidem pomoci.

„Naším úkolem je nabídnout uživatelům finanční nástroje. Dát jim prostředky na zateplení domů, na instalaci fotovoltaik, nastartovat takzvanou komunitní energetiku, aby se v obci mohli lidé spojit a spotřebovávat a vyrábět elektrickou energii ze slunce. Velký prostor je i v bioplynu,“ vypočítává.

Návratnost investic z dotací je u fotovoltaiky podle Valdmana od tří do pěti let.

Petr Valdman

„A to znamená, že se jim to vyplatí. Ne každý dům ale může mít fotovoltaické panely – proto stojí před námi výzva v podobě nastartování komunitní energetiky: Aby ty domy, které mohou být osázeny panely, osázeny byly. Ale aby se do komunity mohli zapojit i ti, kteří z technických a jiných důvodů nemohou panel na tu svou střechu dát,“ popisuje.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského si poslechněte v audiozáznamu. Dozvíte se, jak se fond chce zaměřit na pomoc domácnostem s nižšími příjmy a zajistit energetické úspory ve všech domech, u kterých to má smysl.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související