Pro obce dnes není možné vysoutěžit dodavatele plynu na příští rok. Garance dodávek je ale základem fungování jimi zřizovaných institucí, upozorňuje starosta Lukl

7. září 2022

Jedním z hlavních témat blížících se komunálních voleb jsou vysoké ceny energií, přestože místní samosprávy nemají nástroje, jak problém přímo řešit. Jednou z variant může být i větší využití obnovitelných zdrojů energie, obce však už do letošní zimy nestihnou takové zdroje uvést do provozu. Jaká opatření můžou využít, aby snížily spotřebu elektřiny a plynu ve školách, úřadech a institucích, jejichž jsou zřizovateli? A jak jim může stát šetření usnadnit?

Svaz měst a obcí ČR po vládě požaduje krizový scénář, který by pomohl samosprávám s vysokými cenami energií a zaručil jejich dodávky. „Situace je dnes kritická natolik, že není možné vysoutěžit dodavatele plynu pro příští rok,“ varuje starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Hosté:
František Lukl, předeseda Svazu měst a obcí, starosta Kyjova (kandiduje v komunálních volbách jako nezávislý kandidát)
Jan Kříž, náměstek pro řízení sekce ekonomiky životního prostředí
Eva Mariničová, projektová koordinátorka z Centra pro dopravdu a energetiku
Josef Mlejnek, politolog, Institut politologických studií Katedra politologie FSV UK

Druhým problémem, který bude svaz s vládou v pátek řešit, je vysoká cena energií, kvůli které musí obce omezovat investice a zásadně šetřit i v provozu.

„Na konci roku většině samosprávám končí fixace a nemají vysoutěženého dodavatele pro příští rok. Garance dodávek je základem fungování škol, školek a dalších obcemi zřizovaných institucí,“ vysvětluje Lukl.

Investice do úspornějších provozů

Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) musí jít úsporná opatření v oblasti energetické náročnosti budov a provozů ruku v ruce s vytvářením nových obnovitelných zdrojů energie.

Čtěte také

Podle Lukla je však v oblasti investic do obnovitelných zdrojů pro obce hlavní překážkou složitá legislativa, která nedovoluje rychlý vznik nových zdrojů energie.

„Když například na jednu budovu umístíte fotovoltaické panely, můžete vyrobenou energii spotřebovat pouze tam.“ Proto je podle něj důležitá i propojenost sítě v rámci obcí, ze kterých by se ve výsledku mohly stát energeticky samostatné komunity.

Ministerstvo životního prostředí v současnosti připravuje operační program, ve kterém by mělo postupovat metodou tzv. zjednodušeného vykazování. Obce by v takovém případě neměly ve fakturách vykazovat jednotlivé položky, ale pouze splněné cíle v rámci jednotlivých projektů.

Přestože existuje poptávka, peníze se nečerpají tak, jak bychom si přáli.
Eva Mariničová

„Cílem je především zjednodušit legislativu z hlediska sdílení vyrobené elektřiny, tedy aby bylo možné předávat energii z jednoho místa na druhé,“ popisuje náměstek ministryně pro řízení sekce ekonomiky životního prostředí Jan Kříž z ministerstva životního prostředí. Podle něj by do konce roku měl vyjít nový energetický zákon, který bude zjednodušení obsahovat.

Neúčelné využívání peněz z dotací

„Česko má i v současné chvíli k dispozici obrovské množství peněz z evropských fondů, jejichž část je určená i obcím. Nicméně fondy nevyužíváme účelně. Na lokální úrovni vidíme, že přestože existuje poptávka, peníze se nečerpají tak, jak bychom si přáli,“ říká projektová koordinátorka z Centra pro dopravu a energetiku Eva Mariničová.

Čtěte také

Důvodem je podle ní především administrativní zátěž, která brání většímu využívání dotací na komunální úrovni. Řada obcí se potýká i s nedostatkem kompetencí a stěžuje si na nízkou podporu a poradenství.

„Samosprávy musí investovat hodně peněz dopředu bez toho, aniž by mohly počítat s tím, že dotaci nakonec získají. A to je odrazující pro řadu menších obcí, kterým chybí know-how,“ vysvětluje Mariničová.

Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související