Politici slibují nesplnitelné. Nemají tu být pro všechny, zdůrazňuje bývalý starosta Tábora Fišer

23. srpen 2022

Politici se snaží v kampani před komunálními volbami oslovit voliče i hesly, která nikdy nemůžou naplnit. Někteří dokonce slibují, že sníží ceny elektřiny a benzínu. „Věcná témata se posunula, jako se posunula společnost, ale už v 90. letech existovaly kampaně, které byly nesmyslné a slibovaly nesplnitelné. V tom je to úplně stejné,“ srovnává Jiří Fišer, bývalý dlouholetý starosta města Tábor a lídr politického hnutí Tábor 2020.

Podle něj je ve volbách stále těžší zaujmout, protože mediální prostor je přeplněný. Někteří politici se do něj snaží dostat populismem a s tématy, na která nemají vliv.

„Lze tomu čelit seriózností a kompetencí, mít schopnost lidem problémy, které je trápí, důkladně vysvětlit, ale nebýt při tom příliš rozvláčný,“ míní.

Čtěte také

„Jsem dost citlivý na tezi, že jsme tu pro všechny. To tak nemá být. Politika je soutěž idejí a názorů,“ zdůrazňuje s tím, že v opačném případě to často vede k tomu, že politici se hlavně chtějí nechat zvolit a teprve poté se lidí ptají, co chtějí, aby udělali.

„Já říkám ne. Napřed jim musíme říct, co chceme dělat, a to lidé v této soutěži buď akceptují, nebo ne. Buď nás zvolí, anebo ne,“ konstatuje Fišer.

Zároveň ale připouští, že z některých svých slibů musel ustoupit kvůli kompromisům s koaličními partnery.

Uvádí i čerstvý případ ze správy města, kdy se ukázalo, že chodník a lávka kolem nádrže Jordán je v dezolátním stavu a vyžaduje investici v řádu desítek milionů korun: „To nikdo nemá ve volebním programu, ale udělat to musíte, protože jinak by to znemožnilo přechod z jednoho břehu na druhý. Je to strašná darda, ale to je ta zodpovědnost a odvaha politiků.“

Jdeme správným směrem?

Krajská politika je oproti té komunální podle Fišera zcela jiná disciplína, protože veřejná kontrola tam není tak důsledná.

„Když vyjdete na ulici v Táboře, který má 35 tisíc obyvatel, tak vás lidé znají. A jak já říkám, každý starosta musí občas vzít holínky a tu obec obejít. Kdežto na kraji je to trošku anonymní.“

Čtěte také

Na celostátní politice Fišerovi vadí to, že stále více politiků sází na konfrontaci. Naproti tomu komunální politik si musí zachovat chladnou hlavu.

„Lidem strašně vadí, když se politici hádají takovým tím neurvalým způsobem. Já jsem principiálně ,usmiřovatel‘. Nemám úplně rád kompromisy za každou cenu, ale vždy jsem šel touto cestou a myslím, že veřejnost pro to má pochopení.“

Konflikty jsou prý velkým žroutem času a energie, kterou lze využít lépe.

„Volil jsem tuto vládu a chtěl bych, aby více komunikovala s lidmi. Zpočátku jsem byl rád a říkal si, že moc nemluví a makají. Ale teď se mi zdá, že vůbec nemluví, a lidé mají obavy z toho, co je čeká,“ pozastavuje se Fišer.

„Mlčí, protože nemají čas, nebo protože nevědí? A když jsem i já jako příznivec na pochybách, tak se obávám, že to nejde dobrým směrem,“ uzavírá.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.