Miloš Šenkýř: Zrušme volby. Tentokrát na více než 1700 místech

12. srpen 2022

Ve více než 1700 obcích už mají výsledky komunálních voleb prakticky jasné. V přepočtu v každé třetí až čtvrté obci České republiky je do voleb – připadajících na letošní září – podaná právě jedna kandidátka.

Řekněme to rovnou. Volby tam budou spíše formalitou, která ovlivní maximálně pořadí zvolených zastupitelů. A v zájmu přesnosti dodejme, že v nejmenších obcích se sedmi a méně zastupiteli teoreticky hlasování může rozhodnou o tom, kdo bude zastupitelem a kdo náhradníkem. To v případě, když tam využili zákonné možnosti mít více kandidátů na jediné kandidátce než míst v zastupitelstvu.

Čtěte také

Příčina jednokandidátkových obcí je jasná: Česká republika má v evropských podmínkách mimořádný počet malých obcí. A ty obce si chtějí svou samostatnost udržet, i když tam často horko těžko skládají právě tu jednu jedinou volební kandidátku.

Taková Vysoká Lhota na Vysočině nemá ani dvě desítky stálých obyvatel. A tak se nedivme, že v zastupitelstvu jsou čtyři nositelé příjmení Plášil a jeden Měkuta. Přesto i tam musejí podle zákona pořádat dvoudenní volby se vším všudy.

Je na čase se vážně bavit o volebních pravidlech. A diskutovat o tom, že pokud je v komunálních volbách právě jedna podaná kandidátka, není potřeba celý ten kolotoč dělat. Pokud ti lidé projevili ochotu kandidovat, sami sebe hlasem podpoří. A zvoleni tudíž budou.

Přesto v těchto obcích z našich daní zaplatíme všechny přípravy, volební komise, jejich práci a školení, tisk materiálů, odvoz protokolů na příslušná místa. Někde samozřejmě budou souběžně i volby do Senátu, ale to je jiná záležitost.

Volba bude

Kdybychom v každé z těch bezmála dvou tisíc obcí ušetřili za volby jen deset tisíc korun, uspoříme sedmnáct milionů. To už je pěkná hromádka peněz, která by klidně mohla zůstat v rozpočtech těch obcí. Protože i za těch deset tisíc korun malá obec dokáže udělat mnohé.

A byl by takový postup demokratický? Byl. Není to obdoba jedné kandidátky Národní fronty, pro kterou všichni povinně hlasují. Stačí jeden nesouhlasící, který bude kandidovat samostatně, a uskuteční se normální volby. Pokud někdo chce volby, je to nejmenší, aby každý kandidoval jako samostatný kandidát. Tak to ostatně bude v Hošťálkové na Valašsku, kde kandiduje 29 lidí, ale každý samostatně.

Okřídlený aforismus říká, že kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by byly zrušené. Pokud chceme být zemí s tolika obcemi, kde si lidé rozhodují o sobě, možná nám ty jednokandidátkové obce naznačují, že by takové částečné zjednodušení voleb vůbec nevadilo.

Miloš Šenkýř

Nebo i naopak. Hrozba takového zjednodušení by místní více probudila k vzájemnému volebnímu soupeření.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.