Rýsuje se dohoda na zastropování cen elektřiny v Česku na 200 eur za megawatthodinu, prozrazuje poradce premiéra Křeček

6. září 2022

Evropská rada ministrů pro energetiku bude v pátek v Praze jednat o návrhu Španělska celounijně zastropovat ceny elektřiny. „Byl bych rád, kdyby nejpřísnější opatření vznikla na evropské úrovni. Obávám se ale, že tam vzniknou jen mírnější řešení,“ míní poradce premiéra a ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Pokud říkáme zastropovat, musíme říct i to, kdo dorovná cenu mezi realitou a umělou realitou zastropovaných cen,“ míní analytik společnosti Natland Petr Bartoň. 

Česko bude podle Křečka prosazovat, aby se ceny energií zastropovaly na evropské úrovni, nicméně bude podle něj pravděpodobně nutné zapojit i národní nástroje.

Začíná se rýsovat shoda výrobců, státu a dalších partnerů na tom, že by se na české úrovni mohla zastropovat cena elektřiny.
Štěpán Křeček

„Páteční evropské jednání je klíčové. To řešení ale může trvat delší dobu. A potom, aby se všechny země EU sjednotily, opatření zřejmě nebudou tak úplně ostrá, jak bychom si přáli a jak bychom potřebovali. Proto k evropským řešením budou ještě zaváděna národní řešení,“ naznačuje.

Připomíná, že každý den intenzivně jedná koordinační skupina na Úřadu vlády ČR, kde jsou i výrobci energií.

Čtěte také

„Mohu tady prozradit novou informaci, že se začíná rýsovat shoda výrobců, státu a dalších partnerů na tom, že by se na české úrovni mohla zastropovat cena elektřiny kolem 200 eur za megawatthodinu,“ prozrazuje.

„Existuje i proces, jak by se to udělalo. Musí vzniknout dohoda mezi výrobci energií a státem. Výrobci by za to získali nějaké výhody, stát by samozřejmě nekompenzoval rozdíl mezi tržní cenou a cenou, kterou bychom si tady sami nastavili, protože to by bylo enormně nákladné. Nějaká kompenzace tam samozřejmě pro výrobce bude, ale rozhodně ne v plné výši,“ vysvětluje poradce premiéra.

Klíčová cena plynu

Bartoň upozorňuje, že pořád ještě nevíme, jakým způsobem by se cenového stropu dosáhlo. Připomíná, že pro elektrickou energii je klíčová i cena plynu.

Strop určitě ovlivní průmysl, ale těžko očekávat, že bude nastaven tak nízko, aby začal ovlivňovat i domácnosti.
Petr Bartoň

„V době, kdy na Západě může být plyn ještě dražší, z Východu ho nedostáváme, jak se k nám potom dostane ten dražší plyn, když tady bude zastropovaná cena energie? A budeme potom skutečně mít ten plyn, který by spoluurčoval cenu elektrické energie? Na detailech skutečně záleží,“ naznačuje.

Otázkou podle něj také je, jestli by se zastropování dotklo i domácností.

Čtěte také

„Už dnes domácnosti platí relativně drobné částky oproti reálné ceně, kterou musí platit průmysl. Nůžky jsou obrovským způsobem otevřeny. Když si pak představíte, že snižujete strop, jako první začneme ulevovat průmyslu a je otázka, jestli by byl ten strop nastaven tak, aby ovlivnil i domácnosti. Určitě ovlivní průmysl, ale těžko očekávat, že bude strop nastaven tak nízko, aby začal ovlivňovat i domácnosti,“ myslí si Bartoň.

S tím Křeček nesouhlasí. Opakuje, že dohoda o zastropování cen energií se rýsuje a bude představena v září.

„Bude se to samozřejmě týkat domácností. To je priorita, aby domácnosti neupadly do energetické chudoby. Ve chvíli, kdy s tím výrobci budou souhlasit, dá se ten mechanismus zavést jiným způsobem, než jak by to bylo normálně,“ naznačuje Křeček.

Poslechněte si celé Pro a Proti. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr

Související