Týden očima Petra Schwarze: Energie drahé, promarněné, špatné i potřebné

27. srpen 2022

Po ruském oznámení, že na konci srpna opět do Německa tři dny nepoteče plyn Nord Streamem i kvůli údajné údržbě plynovodu, se ceny elektřiny na pro nás klíčové burze v Lipsku zbláznily a dalece překonaly dosavadní rekordy – vyletěly o polovinu už na přibližně patnáctinásobek cen z posledních let, Francouzi přitom mají cenu ještě o přibližně 15 procent vyšší, panují totiž opět obavy, že po oné „údržbě“ Kreml dodávky plynu neobnoví.

Vláda na pomoc lidem v energetické nouzi chce dát 177 miliard, na domácnost průměrně 15 tisíc a z toho čtyři tisíce ještě letos. Hejtmani svorně po vládě požadují, aby od příštího roku ceny energií zastropovala, a k tomu chce směřovat i premiér Fiala, řešení situace je ale podle něj potřeba dosáhnout na evropské úrovni, a tak české předsednictví urychleně svolává unijní ministry pro energetiku k jednání o mimořádných protikrizových opatřeních.

Čtěte také

Mimochodem, Slovensko tento týden otevřelo plynovod spojující ho s Polskem, postavený s evropskými dotacemi během posledních čtyř let – jeho kapacita umožňuje dostat do země v podstatě celou její roční spotřebu plynu z jiných zdrojů než toho ruského. Česko mohlo mít obdobný plynovod také a nebýt tolik závislé na plynu ruském, ale připravuje ho až teď.

Exministryně Schillerová si při rozhovoru pro server Seznam Zprávy postěžovala, že hnutí ANO při svém vládnutí nemohlo některé věci řešit, protože řešilo jiné a ve vládě bylo „jenom“, opravdu řekla „jenom“, osm let. Takže co se za těch osm let stalo například s českou energetickou bezpečností: ještě před pěti lety přibližně čtvrtina u nás spotřebovaného plynu přicházela z Norska, jenže v té době dvacetiletý kontrakt na jeho dodávky vypršel a nikdo ho už neobnovil.

Ať v energetické krizi najdeme energii k vyrovnání se s těžkostmi

Proč, k tomu dnes všichni zainteresovaní cudně mlčí, ale vždyť ruský plyn byl tak levný, na Hradě seděl pán, který za větší spolupráci s Ruskem neúnavně lobboval, a koneckonců, už mnohem dříve, v době, kdy byl právě prezident Zeman ještě premiérem, vláda zprivatizovala Transgas a stát tak ztratil přímý vliv i na to, odkud k nám plyn bude proudit, i když určité možnosti to ovlivnit stále měl.

Čtěte také

Co se týká onoho plynovodu z Polska, premiér Sobotka se ho přes uvadající zájem polské strany ještě pokoušel vyjednat, jeho nástupce Babiš ale před časem České televizi řekl, že to byl Sobotkův projekt a on o něm nikdy neslyšel a také o něm nikdy nejednal – přestože jeho ministr průmyslu Havlíček naopak potvrdil, že i za něj se ještě jednalo, ale už ne na premiérské úrovni.

A tak i když tento plynovod Unie zařadila mezi evropsky významné projekty a chtěla na něj přihodit ke dvěma miliardám korun, za vlády hnutí ANO projekt spokojeně usnul a před třemi lety padla i možnost na něj evropskou dotaci získat. Holt se řešilo něco jiného a hnutí ANO bylo ve vládě „pouze“ osm let. Jeden z příkladů, jak „za Babiše bylo líp“, ale na úkor budoucnosti, která ovšem přišla strašně rychle.

Tak ještě krátce: opozice, tedy hnutí ANO a SPD, si vyžádala jednání sněmovny o nedůvěře vládě, bude na pořadu první školní den. Pokud by opozice uspěla – to ovšem nevypadá reálně –, získalo by Česko evropský primát, že za každého jeho předsednictví Unii padne vláda, což by jistě posunulo jeho prestiž na nebývalou úroveň.

Čtěte také

Ruský prezident Putin nařídil zvýšit početní stav armády na více než dva miliony vojáků, kanónenfutru se mu nyní nedostává v potřebné výši. Krajský úřad v ruském Krasnodaru mimoděk potvrdil, že z Ukrajiny unesené děti dostávají k adopci ruské rodiny často tisíce kilometrů daleko od rodiště dětí – zveřejnil totiž údaje o programu, kdy takto bylo v Rusku dáno k adopci přes tisíc dětí odvezených z Mariupolu, a pak tyto údaje zase rychle ze svých stránek odstranil, ale to už byly venku.

Maďarská vláda vyhodila s okamžitou platností vedení meteorologického ústavu, protože kvůli předpovědi špatného počasí, která se nevyplnila, Orbánův kabinet zrušil na státní svátek plánovaný bombastický ohňostroj v Budapešti a zřejmě se domnívá, že jiní meteorologové lépe poručí větru, dešti.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Těžko uvěřitelný způsob výdělku si vymyslel gang v indickém státu Bihár – pár desítek metrů od policejní stanice si zřídil stanici falešnou, kde jeho členové poskytovali služby jako pravá policie, ale za úplatky, a trvalo osm měsíců, než byli nepraví strážci zákona zatčeni. Nejsušší poušť na světě, chilská Atacama, získala po silných deštích dost energie, aby rozkvetla. Ať i v energetické krizi dokážeme najít dost energie k vyrovnání se s těžkostmi, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio