Státního obchodníka s energiemi vláda chystala ještě před válkou, tvrdí náměstek Třešňák. Tak proč se doteď nic nedělo? ptá se hejtman Vondrák

7. září 2022

Kraje, města a obce kritizují vládu, že neřeší dostatečně rychle energetickou krizi. Navrhují také vznik státního obchodníka s energiemi, který by zajistil dostupné ceny pro veřejný sektor. Ale sám ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela (za STAN) tento nápad navrhuje vládě. Dělá tedy vláda v energetické krizi maximum?

„Současný kabinet dělá maximum pro to, aby zajistil zvýšení energetické bezpečnosti a nezávislosti na primárních zdrojích. Řeší také opatření, která budou předcházet dalšímu navyšování cen,“ uvádí v Pro a proti politický náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti).

Čtěte také

Místopředseda Asociace krajů, hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec ANO Ivo Vondrák je přesvědčen, že situace je kritická. „A nejde o zajištění energií jen pro krajské úřady, ale především o instituce, které máme v gesci, tedy nemocnice, sociální péči nebo školy.“

„Neměli jsme čas vyčkávat, proto jsme připravili návrhy na vznik státního obchodníka s energiemi. Až díky našemu setkání a jeho závěrům se dostáváme do situace, kdy se konečně začíná řešit příčina všech těch problémů. A teď se naše řešení de facto stává oficiálním návrhem ze strany vlády,“ tvrdí hejtman.

O zřízení státního obchodníka s energiemi vláda začala mluvit už v únoru, upozorňuje náměstek.

Obchodník měl vzniknout k lednu 2023 a je i narozpočtován.
Petr Třešňák

„Ministerstvo dělalo potřebné kroky a analýzy, dokonce v návrhu rozpočtu na příští rok s tímto obchodníkem počítáme. Ale příčina této krize není jen válka, ale využití architektury evropského energetického trhu válečnými štváči. To se budeme snažit změnit, jinak budeme vždy jen řešit dopady a důsledky.“

„Se vznikem státního obchodníka jsme počítali ještě před vznikem toho konfliktu. Měl několik rozměrů, měl působit na poli energetické bezpečnosti, nákupu surovin a podílet se na budování terminálů a infrastruktury. Plánovali jsme také rozšířit jeho pomoc na zranitelné zákazníky nebo ty ohrožené energetickou chudobou. Obchodník měl vzniknout k lednu 2023 a je i narozpočtován,“ ujišťuje Třešňák.

Když se o státním obchodníkovi hovořilo už v únoru, tak proč se nedělaly konkrétní kroky?
Ivo Vondrák

Vondrák přesto kritizuje, že vláda nechala situaci eskalovat. „Teď se to dělá všechno rychle, ale dosud nikdo z krajů neviděl nic konkrétního, co by říkalo, kde můžeme energie nakoupit. A máme dvě cesty: burzu nebo veřejnou zakázku. Obě dvě cesty jsou dnes slepou uličkou, protože vždy nakoupíte neuvěřitelně draho.“

Čtěte také

„Kraje musí mít 1. ledna příštího roku energie,“ žádá hejtman. „Když se o státním obchodníkovi hovořilo už v únoru, tak proč se nedělaly konkrétní kroky? Ale nechci se vracet zpět, hledejme nyní cestu do budoucna. Tvrdíme, že v rámci českých výrobců je 10 až 15 procent energií, které by státní obchodník mohl nakoupit a na přímo prodat potřebným, abychom se vyhnuli nákupům na burze a veřejným zakázkám,“ navrhuje Ivo Vondrák (ANO).

„Dění posledních dvou měsíců vše urychlilo, určitě k tomu přispěla i vyjádření Asociace krajů, takže já jsem optimista a věřím, že v nejbližší době státní obchodník s energiemi fungovat bude a některé kontrakty na rok 2023 bude moci zajišťovat,“ slibuje Petr Třešňák (Piráti).

Poslechněte si celé Pro a proti v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související