Plyn už asi nikdy levný nebude. Energetiku můžeme postavit na obnovitelných zdrojích, míní Sedlák ze Svazu moderní energetiky

7. září 2022

Ceny zemního plynu na evropském trhu se dramaticky mění ze dne na den. Na páteční mimořádné Evropské radě se budou projednávat návrhy na oddělení cen elektřiny a plynu. „Ukazuje se, že když se sníží cena zemního plynu, který momentálně je tím nejdražším zdrojem elektrické energie a určuje potom ty vysoké ceny, tak to může být cestou k rozumnějším hladinám cen elektrické energie,“ soudí programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Podle něj se nyní rýsují dvě řešení: iberský model, kdy došlo k zastropování cen zemního plynu, což vedlo ke snížení cen elektřiny, která je nyní ve Španělsku a Portugalsku až čtyřikrát levnější než ve zbytku Evropy, anebo návrh prosazovaný Německem a Francií, v rámci něhož by byli spotřebitelé kompenzováni ze zisků z jinak levné jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů.

Čtěte také

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely za hnutí STAN ovšem hrozí, že oddělení cen povede k vyšší spotřebě plynu, kterého je v Evropě nedostatek. Proto je podle Sedláka nutné zavést mechanismus, který zároveň povede k úsporám, a to až ve výši 20 procent.

„Počítal bych s tím, že zemní plyn z Ruska už Evropa nebude mít k dispozici. Vede to mimo jiné k urychlování přípravy projektů LNG terminálů,“ konstatuje expert s ohledem na vyjádření Ruska, že plynovod Nord Stream 1 zůstane mimo provoz, dokud nebudou zrušeny sankce.

Jakmile dojde k diverzifikaci dodávek do Evropy, ať už ze Spojených států, Afriky nebo jiných zemí, ceny prý můžou klesnout pod 100 eur za MWh, nikdy se už ale zřejmě nevrátí na úroveň okolo 20 eur za MWh, jako tomu bylo v minulosti.

Nezávislá energetika

Debata o úsporách musí být podle Sedláka daleko komplexnější, než jsou výzvy k tomu, aby si lidé vzali svetr a méně topili. Stát má přitom dlouhodobě k dispozici řešení v podobě programu Nová zelená úsporám, podpory renovace budov a instalace obnovitelných zdrojů.

„Když si to vztáhneme na domácnosti, tak tepelné čerpadlo je efektivnější než plynový kotel a nezávislejší, protože spotřebovává elektřinu, kterou Česká republika vyrábí a vyváží. Kapacity firem jsou momentálně částečně vyčerpané, ale trh se tomu přizpůsobí,“ věří Sedlák.

Čtěte také

Zjednodušit by se dále měla výstavba fotovoltaiky, a to i u větších projektů nad 10 kW výkonu, nebo větrných parků. „Existují studie, že bychom mohli celou energetiku založit na obnovitelných zdrojích, ale bavíme se o horizontu po roce 2050,“ uvádí.

Zelenou dohodu pro Evropu považuje Sedlák za příležitost k posílení nezávislosti české energetiky. Připouští, že například fotovoltaika je dnes závislá na dovozu z Číny, ale vzhledem k výkonu, který se bude v příštích letech instalovat, je to i příležitost pro celou Evropu, aby začala vyrábět solární panely, tepelná čerpadla a baterie.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související