Miloslav Disman a jeho dramatické hodiny

5. květen 2023

Dramatické hodiny – a to ve dvou podobách: Miloslav Disman byl totiž v rozhlase mužem mnoha profesí. Jako vystudovaný pedagog připravoval děti k vystoupením v rozhlase a učil je základům herecké dovednosti: jak správně vyslovovat a hovořit na mikrofon a jak se vžít do rolí dětských postav v rozhlasových hrách a pohádkách.

Skupina dětí, kterou už od roku 1935 vedl, dostala název „Dismanův rozhlasový dětský soubor“ a existuje dodnes. Dismanovy dramatické hodiny… čili jako lekce o dramatické výchově či výchově k umění dramatu… to je jedna podoba.

Miloslav Disman režíruje dětský sbor (1964) - Archivní a programové fondy Českého rozhlasu.jpeg

Miloslav Disman byl však současně rozhlasovým reportérem, redaktorem, dramaturgem a režisérem. V neposlední řadě také dokumentaristou, který v čase květnových dnů v roce 1945 natočil cenné rozhovory s aktéry revolučního vysílání rozhlasu.

K tématu povstání, které ukončilo druhou světovou válku, se pak opakovaně vracel a napsal na toto téma několik knih. Zachoval nám tak unikátní vzpomínky a fakta na přípravu povstání a revoluční hodiny v rozhlase od 5. května 1945.

Tři, kteří se nevrátili

Čtěte také

V rozhovorech, které natočil, se rozkrývají dramata hlasatelů, inspektorů a techniků, kteří tehdy zprostředkovávali ono památné volání o pomoc při bojích o rozhlas. Československý rozhlas se stal jediným rádiem v Evropě, které se v průběhu posledních dnů války neodmlčelo.

I v oněch revolučních dnech byl Miloslav Disman stále v kontaktu s dětmi svého souboru – „dismančaty“. Také s nimi natočil několik pořadů, v nichž se děvčata a kluci nejen ptají, ale současně vyprávějí, jak sami prožívali revoluční dny. Ti větší aktivně bojovali. Tři chlapci se už na zkoušky a na lekce Dismanova souboru nevrátili. Jejich jména jsou vepsána na památné desce padlých na budově rozhlasu.

Dismanovým rozhlasovým dětským souborem prošlo už mnoho generací dětí a vedoucích. Se svými hereckými začátky jej spojují mnozí herci a moderátoři.

Čtěte také

Miloslav Disman bývá častěji zmiňován jako pedagog a režisér, ale to, co nám zanechal v rozhlasovém archivu a ve svých knihách jako dokumentarista, je unikátním a cenným svědectvím o dramatických revolučních hodinách.

Alespoň malou část z tohoto „dědictví“ vám zprostředkuje pořad „Miloslav Disman a jeho dramatické hodiny“ v cyklu Archiv Plus.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio

Související