Miloš Zeman chce do Česka mocí mermo dostat Sputnik V, proto musel Blatný odejít, soudí Honzejk

7. duben 2021

V čele ministerstva zdravotnictví skončil Jan Blatný (za ANO). Prezident Miloš Zeman ho ve středu obvinil z odpovědnosti za oběti pandemie, protože Blatný politicky povolit očkování ruskou vakcínou Sputnik V do doby, než získá potřebnou certifikaci. „Chtěl bych říct, že je to neuvěřitelné. Ale to by autorem těch výroků nesměl být prezident Miloš Zeman. Je to v logice jeho posledního vystupování, kdy dělá všechno možné, aby vyšel vstříc ruským zájmům,“ reaguje Petr Honzejk.

Jan Blatný skončil na žádost premiéra Andreje Babiše (ANO), novým ministrem jmenoval Miloš Zeman obratem ředitele vinohradské fakultní nemocnice Petra Arenbergera (za ANO).

Čtěte také

Babiš ve středu exministra Blatného zhodnotil jako pracovitého šéfa resortu. Uvedl ale, že se rozcházeli v některých názorech na fungování ministerstva zdravotnictví.

Přestože Blatný na středeční tiskové konferenci prohlásil, že opouští svůj post s čistým svědomím, prezident Zeman ho – v promluvě k Arenbergerovi – obvinil ze zodpovědnosti za zmařené lidské životy. Hlavní pochybení vidí prezident v Blatného rezolutním postoji k očkování ruskou vakcínou Sputnik V.

„Každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají,“ řekl při jmenování nového ministra Zeman.

Podle komentátora Hospodářských novin Honzejka jsou zájmy prezidenta „z nějakých důvodů naprosto totožné se zájmy Vladimira Putina“. Právě to stojí i za vyhazovem Blatného, domnívá se komentátor a připomíná také spor o připuštění ruského Rosatomu do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, ve kterém prezident podporuje ruskou účast v tendru.

Čtěte také

„Prezident chce mocí mermo dostat ruskou vakcínu Sputnik V do Česka a Jan Blatný to odmítal. Proto musel odejít a nahradil ho Petr Arenberger, který je k používání ruské vakcíny neeufemisticky řečeno nakloněn,“ shrnuje Honzejk a směrem k odcházejícímu ministrovi říká:  

Myslím, že těch pět měsíců v čele ministerstva nebude něco, na co bude Jan Blatný vzpomínat extra dobře. Už jen z toho důvodu, že když nastupoval na konci října do funkce, Česko nemělo ještě ani pět tisíc obětí koronaviru, teď jich máme už skoro třicet tisíc.“

Babiš a Zeman

Premiér Babiš je ze strany prezidenta vystaven velkému tlaku a dobře ví, že si hlavu státu nemůže rozhněvat, soudí Honzejk:

Čtěte také

„Po říjnových volbách to bude Miloš Zeman, kdo bude jmenovat nového předsedu vlády a předběžně Andreji Babišovi slíbil, že pokud to volební výsledky jen trochu umožní, tak ho podrží a znovu jmenuje jeho. To ale samozřejmě není zadarmo.“

Sám Babiš i Arenberger na tiskové konferenci po uvedení nového ministra do funkce prohlásili, že používání ruské vakcíny je podmíněno schválením Evropskou lékovou agenturou. Stát by se o neschválené vakcíny mohl zajímat pouze v rámci klinického zkoušení, říká nováček ve vládě.

Poslechněte si celý audiozáznam.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.