Michal Komárek: Dost bylo Prymuly! Vzhůru do Chorvatska!

2. květen 2020

„Sedíme metr od sebe, a je to dál než do nebe,“ zpívala Hana Hegerová. A mě k tomu napadá koronavirové doplnění: „A míň je cesta do pekla.“

Zhruba pět týdnů se vláda odvolávala na názor epidemiologů a chválila se za zavedení přísné karantény. Nyní se rozhodla pro rychlý návrat k „normálu“ a novým zaklínadlem se stala Nejvyšší Trojice: Roušky – rozestupy – mytí rukou.

Trochu se tak podobáme Edmondu Dantésovi, který v pevnosti If skandoval jména svých nepřátel. My opakujeme roušky – rozestupy – mytí rukou. A zdi věznice se pomalu začínají rozestupovat.

Co čeká venku? Nikdo neví

Čtěte také

Každý den můžeme v médiích bez problémů najít zcela protichůdné názory odborníků na to, jestli a v jaké síle může udeřit druhá vlna epidemie. Pokud se vůbec v něčem odborníci shodnou, tak snad jen v tom, že toho o koronaviru víme stále příliš málo.

V tomto ohledu je trochu nespravedlivé obviňovat politiky, že přestali dbát na rady epidemiologů a ustoupili tlaku lobbistů a strachu z ekonomické krize. Přestali jen dbát na rady části odborníků. Těch přísných a skeptických. Rozhodli se přiklonit k radostnějšímu výhledu a část expertů prostě nyní berou jako příliš velké škarohlídy. Dost bylo Prymuly! Vzhůru do Chorvatska!

Postačí nám roušky – rozestupy – mytí rukou.

Otázkou je, jestli politici dobře rozumí svému národu. A fotografie z otevřených hobbymarketů, odběrných míst v rámci velkého testovacího průzkumu nebo farmářských trhů napovídají, že spíš ne.

Čtěte také

Představa, že v této zemi postačí nahradit jasně formulované příkazy a zákazy pouhým doporučením, je totiž možná ještě méně zdůvodněná než jakékoli opatření v boji s pandemií.

Postačí? Nevíme. Může to dopadnout zle. Ale také nemusí. Uvidíme.

Je to dost odpovědné a promyšlené? Těžko říct. Možná to víc nejde.

Michal Komárek byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

Možná je zaklínadlo roušky – rozestupy – mytí rukou symbolem toho, že současná informační společnost se v tom podstatném příliš neposunula od základní Sokratovy teze: Vím, že nic nevím.

A tak sedíme metr od sebe. A je to dál než do nebe.

Autor je šéfredaktor internetového časopisu Česká škola

autor: Michal Komárek
Spustit audio

Související