Iva Pekárková: Proč jsou roušky důležité

14. duben 2020

Přes velkou snahu se mi nepovedlo dopátrat žádných důvěryhodných údajů, které by poukazovaly na to, že plošné nošení podomácku vyrobených roušek zpomaluje šíření infekce virem.

Nepovedlo se mi dopátrat ani důvěryhodných údajů, které by poukazovaly na to, že tomu tak není. Jak vědci, tak politikové říkají každou chvíli něco jiného.

Čtěte také

Zkrátka a dobře: Nevíme, jestli roušky v koronakrizové době naši společnost uchrání od nemoci. Jestli je povinné nošení hadrů na ústech k něčemu dobré, to ukáže až čas.

A tak chci aspoň připomenout, co je na rouškách skvělé.

Díky kombinaci nařízení, které všem přikazuje nosit roušky, a nedostatku ochranných pomůcek, se lidé museli dát na dálku dohromady a vyrobit si je svépomocí. To výrazně posílilo pozici žen ve společnosti, neboť mužů, kteří jsou ochotní a schopní obsluhovat šicí stroj nebo vzít do ruky jehlu a nit, není mnoho ani v 21. století. Posílilo to i sousedské vztahy. Ti, kdo jsou bohatí rouškami, mají šanci konat dobro a pomáhat těm, kdo jsou rouškami chudí.

Roušky poslouží všem 

Roušky vrátily sebevědomí hned několika mým kamarádkám, ženám ve středním či pozdně středním věku. Když se objeví na veřejnosti s tváří z větší části zakrytou, lidé je opět oslovují slečno.

Čtěte také

Můžete držet rouškovou dietu, můžete rouškově abstinovat či rouškově odvykat cigaretám, neboť roušky, máte-li je správně nasazené, úspěšně brání v jídle, v pití i v kouření.

Roušky vlily novou mízu do žil módním návrhářům, kteří si mastí kapsy díky módnímu doplňku, jaký ještě před šesti týdny neexistoval.

Roušky posloužily jako čisté plátno samoobslužným umělcům, kteří si na ně píší oblíbená hesla či úderné vzkazy českým i zahraničním politikům.

Pokud máte duši udavače, i vás roušky jistě potěší. Můžete upozornit strážníky na dva bezdomovce, kteří se rozvalují v parku na lavičce a s rouškami shrnutými pod bradu popíjejí šakala. Můžete volat policii na výletníky, kteří procházejí bez roušek vaší ulicí na kraji lesa, v mylné domněnce, že když to mají do přírody pět metrů, roušky už nosit nemusí.

Iva Pekárková

Až krize pomine, budou mít kosmetičtí chirurgové příležitost přišívat k hlavě mnoho uší, které díky nošení roušek začaly lidem odstávat.

Vidíte? Ať už vás roušky před virem ochrání, anebo ne, mají pro společnost velký význam.  

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio