Iva Pekárková: Mléko je mléko aneb Návrat k základům

31. březen 2020

Když můj skoromanžel K., Čech nigerijského původu, spatřil vymetené regály v naší oblíbené samoobsluze v jihovýchodním Londýně, dočista se zvencnul.

Tohle v Africe nikdy neviděl, nakupoval tam vždycky jen na trhu a zboží bylo vždycky dost, pouze peněz se nedostávalo. Já, veteránka ošlehaná totáčem, znalá šestihodinových front před masnou či pekařství, kde po šesté ráno už nekoupíte ani kůrčičku, jsem se jen smála.

Čtěte také

Supermarket dělal, co mohl, aby se na každého dostalo. Prodali každému jen po dvou od „všeho“ – dvě krabičky sardinek, dvě konzervy fazolí v tomatě (když tenhle anglický národní pokrm zrovna měli), dva litry mléka. Naivně jsem si myslela, že když koupím dva litry neslazeného sójového mléka a dva litry slazeného, bude to v pořádku. 

Ale ne. Mléko je mléko, ať už je slazené či neslazené, plnotučné či odstředěné, sójové, mandlové, ovesné či kravské.

Moje babička, pro kterou mléko bylo prostě mléko, i když vám ho v krámě už 20 let nenalili do bandasky, ale vyskytovalo se jen v protivně páchnoucích plastových pytlících, by se na světě zas jednou cítila jako doma.

Musíme si vybrat

Čtěte také

Jak se zdá, koronavirová krize nás učí vrátit se k základům. Mléko je mléko, chleba je chleba, láska je láska, vlast je vlast. Ničeho z toho se nedostává, musíme sáhnout po tom, co zrovna je. A máme-li přece jen na výběr, musíme si hezky rychle vybrat.

Manželé dvou mých známých se hbitě vrátili domů. Byli to oba „zlatí chlapi“, spolehliví, šikovní, schopní zaopatřit rodinu, ale oba věřili na „paralelní vztahy“. Každý týden trávili pár nocí u milenek. Teď jim nezbylo, než si vybrat.

Kamarádčin dlouholetý přítel naopak zůstává doma ve svém bytě, na návštěvu za ní nemůže a ona po pouhém týdnu odloučení shledává, že je jí lépe bez něj.

Iva Pekárková

Já jsem si, abych tak řekla, musela vybrat vlast na dobu neurčitou. Poměrně dobrodružně jsem unikla z Česka, když vláda zavřela hranice, a odjela do Londýna, kde žije K., můj partner, člověk, který je pro mě ze všech na světě nejbližší.

Tak jako všichni, i já jsem se vrátila k základům.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio