Mezi metodisty je rušno, začali se štěpit

18. červen 2023

Už před rokem se od největší Sjednocené metodistické církve oddělila konzervativní Globální metodistická církev. Vlastní cestou se loni vydala i slovenská část do té doby spojené Československé metodistické církve. Stejný proces nedávno zahájila i naše Evangelická církev metodistická.

„Napětí kolem otázek menšinové vztahové orientace se v posledních letech koncentrovalo nad otázkou tzv. definice manželství. To znamená, jestli církev bude měnit porozumění manželství jako výhradně vztahu muže a ženy, anebo otevře ono porozumění v manželství pouze jako vztah dvou milujících osob,“ vysvětluje superintendetka metodistů Ivana Procházková.

Čtěte také

A dodává: „Takto to vypadá prvoplánově, ale tato otázka i odpověď je mnohem složitější a nejde redukovat jen takto jednoduše.“

Čím je tento složitý propletenec příčin a následků zajímavý? Na kterých tématech se vnitrocírkevní diskuse nejvíce štěpí? Jak na vyostřené napětí reagují čeští metodisté?

V první části pořadu se dozvíte, jaký byl vztah katolické církve a bývalého italského premiéra Berlusconiho. Dál se vydáváme do Německa, kde soud rozhodl, že tamní arcidiecéze má vyplatit 300 tisíc eur jako bolestné za sexuální zneužívání knězem.

Mluvit budeme také o tom, jak účast na extrémních náboženských rituálech ovlivňuje atraktivitu. A prozradíme, kolik mužů letos katolická církev u nás vysvětí na kněze.

Debatu Vertikály moderuje Eva Hůlková, magazín Naděžda Hávová. Poslechněte si víc.

autoři: Eva Hůlková , Naděžda Hávová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.