Matěj Schneider: Problematické výroky kandidáta Demokratů Bidena. Může vyhrát nominaci a porazit Trumpa?

29. srpen 2019

Střetnutí bývalého viceprezidenta Joea Bidena a Donalda Trumpa v prezidentských volbách příští rok by bylo přinejmenším zábavné.

Oba muži se několikrát pomalu vyzývali k fyzickému násilí, a místo prezidentských debat bychom se tak možná mohli dočkat prvního prezidentského boxerského zápasu. Biden nedávno dokonce řekl, že by chtěl Trumpa vyzvat k soutěži, kdo na podiu udělá víc kliků.

Čtěte také

Joe Biden je sice prozatím favoritem drtivé většiny předvolebních průzkumů demokratických kandidátů, nemusí to tak ale zůstat navěky. Například v nedávném průzkumu Monmouthské univerzity ho Elizabeth Warren a Bernie Sanders přeskočili. Těsně, ale přece. Není se čemu divit. Už po Bidenově mizerném výkonu v první kandidátské debatě kolovaly zvěsti, že mu na kampaň přestávají přispívat významní donoři.

Biden má dlouhodobě reputaci „king of the gaffe“, tedy volně přeloženo „krále žbleptů“. Nedávno se dokonce objevila zpráva, že lidé z jeho nejbližšího okolí zvažují, že bývalého viceprezidenta budou méně pouštět mezi lidi, aby se neustále sám nepoškozoval v očích potenciálních voličů. To je v rámci prezidentské kampaně zvláštní taktika. Když se ale podíváte na neuvěřitelné výroky, které z Bidena vypadly jenom za posledních několik týdnů, není se čemu divit.

Začněme od těch drobnějších. Ne jednou, ale hned dvakrát si Biden ve svých proslovech spletl Theresu Mayovou s Margaret Thatcherovou. V bizarním projevu v Iowě oznámil zmatenému publiku, že preferuje „pravdu spíše než fakta“.

Nemusíš to dělat, Joe

Nedlouho poté mluvil o nedávných střelbách v El Pasu a Daytonu, podle Bidena se ale staly v Houstonu v Michiganu (Dayton je v Ohiu). Pro změnu zase v New Hampshire nedávno ze záhadného důvodu chtěl, aby si jeho publikum představilo, že by někdo v roce 2008 zastřelil Baracka Obamu.

Čtěte také

V Iowě pak také prohlásil, že „chudé děti jsou stejně bystré a chytré jako bílé děti“. Jako kdyby implikoval, že afroamerické děti jsou automaticky chudé.  Vzápětí se kostrbatě opravil. Jeho reputace kandidáta, který má za sebou dlouhou historii rasově problematických výroků a legislativ, mu však neprospěla.

Asi nejbizarnější moment nastal před nedávnem na mítinku ve Státě New Hampshire. Předtím, než se Biden stal viceprezidentem, byl dlouhá léta senátorem. Ve Washingtonu se mluví o takzvané „senátorské nemoci“.

Někteří senátoři prostě mají tendenci pořád sáhodlouze mluvit, mluvit a mluvit. Biden to v New Hampshire předvedl v plné síle. Ve více než hodinovém monologu (mimo jiné o zdravotnictví a o tom, jak to mají těžké váleční veteráni) vypustil v jeden moment bizarní historku.

Čtěte také

Před několika lety, den před Vánoci, Bidenovi prý volal jeho syn, který v té době sloužil jako generální prokurátor státu Delaware. „Krucinál, tati, právě jsem musel zatknout člověka, který absolvoval několik turnusů v námořní pěchotě. Myslím, že říkal, že je zpátky doma skoro pět týdnů. Žije v slušné, udržované části města obývané střední třídou.

Jedna žena tu venčila svého psa, ten muž nasedl do svého auta, byl to velký pickup, nasedne, vyjede na silnici a tu ženu se psem přejede a zabije. Zacouvá k nim, naloží je na korbu, zaveze je za kopec posypové soli u dálnice a tam znásilnil její mrtvé tělo. Naložil ji zpátky do auta, dojel domů, zavolal na policii a přiznal se.“

Asi není potřeba vysvětlovat, že plný sál lidí ho poslouchal celkem zmateně. Bidenův neurochirurg Neal Kassel pak měl zapotřebí vysvětlit veřejnosti, že Bidenův mozek viděl a je s ním „všechno v pořádku.“ Vskutku uklidňující.

Čtěte také

I Trump moc dobře ví, že proti Bidenovi má velkou šanci. „Proti nikomu bych nekandidoval radši než proti Bidenovi, je z nich mentálně nejslabší. Ostatní mají mnohem víc energie. Nesouhlasím s jejich politikou, ale myslím si, že Joe… říkám mu jednoprocentní Joe, protože než se ho ujal Obama, moc se mu nedařilo,“ řekl nedávno úřadující americký prezident.

S Trumpem podle všeho souhlasí i Obama, i když tomu jde spíš o to, aby Biden nepošlapal odkaz jejich osmi let v úřadu. Podle New York Times dokonce Obama Bidenovi řekl: „Nemusíš to dělat, Joe, vážně nemusíš.“ Zůstává jenom otázka, jestli bývalého viceprezidenta dokáže někdo definitivně sestřelit. Biden k tomu dává příležitostí více než dost.

 Autor je redaktor Radia Wave

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.