Lucie Priknerová: Kdo se utká s Donaldem Trumpem?

14. červen 2019

Do příštích amerických prezidentských voleb zbývá sice rok a půl, ale jejich přípravy už klepou na dveře.

Během letošního léta se ve Spojených státech odehrají diskuze kandidátů do demokratických primárek. Jednotliví uchazeči mají šanci zazářit a připravit si předpolí pro vnitrostranický souboj. Jeho vítěz by se měl v duelu utkat se stávajícím prezidentem Donaldem Trumpem o post šéfa Bílého domu.

Karel Sedláček: Porazí Biden sám sebe?

Joe Biden vstupuje do prezidentského klání

Ospalý Joe Biden, jak jej nazval prezident Donald Trump, mnoholetý senátor a dlouholetý viceprezident prezidenta Baracka Obamy a opakovaně neúspěšný uchazeč o kandidaturu na boj o Bílý dům, se po dlouhém váhání rozhoupal.

Democratic National Committee, tedy instituce, která řídí správu Demokratické strany, organizuje konventy v rámci primárek a podporuje kandidáty Demokratické strany napříč volbami a státy, oznámila jména kandidátů, kteří se budou moci předvolebních prezidentských debat účastnit. Kritériem byly mj. výsledky kandidátů v průzkumech nebo počet donorů.

Demokratičtí kandidáti, kteří se dosud objevili a mají šanci do předvolebních bojů zasáhnout, jsou z velké části političtí matadoři. Z těch nejznámějších je to viceprezident Baracka Obamy Joe Biden, který s 26 procenty zatím vede, ale potýká se s určitými problémy.

Zradit by ho podle listu Washington Post mohl samotný start voleb – v Iowě, kde primárky začínají, mají lidé možnost osobně vidět více kandidátů a jejich pozornost se tak tříští, a Biden, kterému v jiných částech USA pomáhá jeho známé jméno, v Iowě tak úspěšný není a vede menším rozdílem – navíc v druhém státě primárek, New Hampshiru, má podporu ještě nižší.

Demokraté potřebují osobnost

Druhá potenciální hrozba spočívá v tom, že ostatní demokratičtí kandidáti se proti němu sešikovali, aby ho jako nejsilnějšího oslabili. Kritizují ho jako politika minulosti spjatého s washingtonským establishmentem.

Kandiduje také neúspěšný kandidát z minulých prezidentských voleb Bernie Sanders, který ale v kampani založené na tzv. demokratickém socialismu zatím nepřišel s ničím novým. I když jsou problémy, které Sanders zvedá, pro mnoho Američanů klíčové, panuje skepse, zda má potenciál oslovit dostatek voličů. Aby se svým programem uspěl i v čase ekonomické konjunktury, musí přijít s přidanou hodnotou, která ho posune dál od dob minulé kampaně.

Potenciálním želízkem v ohni může být podle médií senátorka Elizabeth Warrenová. Populární je zejména díky své ostré opozici vůči prezidentu Trumpovi v průběhu celého jeho prvního volebního období. Problémem Warrenové je ale její taktika. Vydala se cestou přehnaného plánování a sofistikovaným programem připomíná preciznost kampaně Jeba Bushe z minulých voleb.

Voliči, jak je ostatně vidět na úspěchu Donalda Trumpa, nemají rádi složitá hesla, takže se uvidí, jestli demokraté budou chtít proti prezidentovi vyslat někoho, kdo na nich staví svou kampaň. Plány Warrenové od boje proti klimatické změně až po investice do dostupného bydlení nebo větší zdanění korporací hrají na silně levicovou strunu, s níž by ale mohla stejně jako Sanders narazit v duelu proti republikánům v boji o středové voliče.

Warrenová by dle dobře známé americké volební poučky v závěru kampaně musela své názory více přerámovat a osekat do liberální podoby, což by nebylo tak snadné, když jsou její návrhy konkrétní. Mohla by se dostat do defenzivy a do pozice slabého a ústupného lídra. Je záslužné, že se snaží o transparentní cestu, ale v tuto chvíli holt platí, že kdo mlží déle, má větší šance.

Z nových tváří je nejvíce vidět starosta Pete Buttigieg, který apeluje na obměnu generací v politice a je vidět, že by byl rád novým Barackem Obamou. S kampaní ale začal velmi brzy, stejně jako kdysi republikán Marco Rubio, a může mít jako nováček problém udržet pozornost médií dlouhé měsíce. Senátorka Kamala Harrisová se hodně zaměřuje na imigrační politiku a sází na podporu afroamerických voličů, ovšem stejně jako další kandidátka - kongresmanka Tulsi Gabbardová - zatím nemá velkou podporu.

Na hvězdu demokratických primárek, přesněji řečeno na vyzyvatele Joe Bidena, se teprve čeká. Demokraté potřebují někoho, kdo porazí Trumpa vlastními zbraněmi, tedy někoho, kdo je zdravě drzý a jeho stylu se nezalekne. Na druhou stranu, ale musí být oproti stávajícímu prezidentovi progresivnější a méně konfliktní. Demokraté potřebují osobnost.

Autorka je publicistka

Spustit audio