Lucie Priknerová: Druhá demokratická debata přinesla uklidnění v táboře Bidena a Warrenové

1. srpen 2019

Rok před nominací demokratického kandidáta na prezidenta v USA probíhají debaty demokratů, kteří se o tuto pozici ucházejí.

Na konci července proběhla druhá debata. Odehrávala se v Michiganu a byla rozdělena do dvou večerů. Mezi favority, kteří nastoupili do prvního večera, byla senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová, senátor za Vermont a prezidentský kandidát z minulých voleb Bernie Sanders a starosta Pete Buttigieg.

Druhý večer se ukázal mj. bývalý viceprezident Joe Biden, senátorka za Kalifornii Kamala Harissová a kongresmanka za Havaj Tulsi Gabbardová. Obecně lze říci, že favorité prvního kola patří k levicovější části spektra Demokratické strany, druhý večer měl šanci zazářit konzervativnější Joe Biden a liberálnější favoritkou byla Harrisová.

Diskuzní vody podle očekávání rozvířila témata jako zdravotní péče a migrace. Bernie Sanders byl největším zastáncem programu Medicare pro všechny a upozornil, že 87 milionů Američanů, nemá zdravotní pojištění, případně jejich pojištění není dostačující.

Oponenti naopak tvrdili, že není dobré nutit Američany, aby se vzdali pojištění, které mají přes svého zaměstnavatele, a mít jedno univerzální. Diskutovali o jiné možné cestě, kterou nastoupil v roce 2010 Barack Obama, když pomocí Affordable Care Act zdravotní pojištění rozšířil.

Biden na špici

Zdravotnictví bylo dobrou municí pro Kamalu Harrisovou. Ta se z liberálnějších pozic pustila do Bidenova plánu na zdravotní reformu, který by podle ní zanechal 10 milionů Američanů bez adekvátní zdravotnické péče. Biden, který cílí spíše na nerozhodnuté voliče, kontroval tím, že maximalistické plány na zdravotní pojištění by přinesly zvýšení daní pro střední třídu.

Karel Sedláček: Porazí Biden sám sebe?

Joe Biden vstupuje do prezidentského klání

Ospalý Joe Biden, jak jej nazval prezident Donald Trump, mnoholetý senátor a dlouholetý viceprezident prezidenta Baracka Obamy a opakovaně neúspěšný uchazeč o kandidaturu na boj o Bílý dům, se po dlouhém váhání rozhoupal.

Obecně je téma zdravotnické reformy posunuto za poslední roky více progresivním směrem, kde se demokraté nebaví o potřebě reformy samotné, ale o její podobě. Nicméně pořád se jedná o interní debatu strany, která v Bílém domě momentálně neúřaduje.

Ústředním tématem imigrační politiky byla otázky, zda jsou kandidáti ochotní uvažovat o tom, že by překročení hranice USA nebylo ilegální. Sanders a Warrenová se přiklonili na stranu dekriminalizace rodin, které přijdou do USA touto cestou. Warrenová zdůraznila, že by umožnila získat občanství většímu počtu lidí, než jen tzv. dreamers, tedy dětem ilegálních migrantů.

Nejjistěji v tomto tématu působil Biden, který ostře zdůraznil, že překročení hranic je ilegální, a že by mělo být možné poslat takto postupující migranty z USA pryč. Migrace je ošemetná záležitost, protože pro mnoho demokratických voličů s různým původem jde o osobní téma.

V debatách jasně rezonovalo to, zda se vyplatí jít proti Trumpovi radikálně levicovými tématy, nebo zda proti němu naopak mají větší šanci umírněnější tedy konzervativnější demokraté, kteří nevystraší nerozhodnuté voliče lavírující mezi republikány a demokraty.

Právě u tématu migrace se nejvíce podle mediálních ohlasů projevovala snaha oponentů vyvolat ve voličích pocit, že Sanders a Warrenová díky svým nadsazeným slibům nemají proti Trumpovi šanci a že kandidát, který ho má porazit, by se měl zaměřit na bílého dělníka, a ten příznivcem vstřícné imigrační politiky není. Na to jasně spoléhá Joe Biden.

Na druhou stranu, pokud Warrenová a Sanders vyjdou proti Trumpovi kritikou jeho zdravotnické politiky a i nadále budou kritizovat velké korporace a některé obchodní dohody, tak mají určitou šanci na úspěch i u některých středovějších voličů.

Ačkoliv do bojů může ještě promluvit řada kandidátů, favority finálních bojů by mohl být Joe Biden proti Elizabet Warrenové. Kamala Harrisová se snaží útočit na Bidena a vyšvihnout se tím nahoru, postrádá ovšem dobrý profil v lidsko-právních otázkách, který má naopak Tulsi Gabbardová. Nové eso, které by demokraté nasadili proti Trumpovi, se ani po druhé debatě nevykrystalizovalo, a Biden tak zůstává na špici.

Autorka je publicistka

Spustit audio