Jan Fingerland: Američtí demokraté dělají Trumpovi radost

31. červenec 2019

Velký boj amerických demokratů o nominaci příštího prezidentského kandidáta se dal do pohybu.

Příznivci této strany se obávají, že se bude opakovat scénář z minulých voleb, v němž z bratrovražedného boje těžil ten třetí vzadu, totiž republikán Donald Trump.

Karel Sedláček: Sanders jako Trump?

Bernie Sanders

Zdá se, že Hollywoodu docházejí nápady, a proto natáčí stále častěji remaky, tedy nové filmy na náměty, jež už byly jednou nebo dokonce vícekrát zfilmovány.

Na pódium v Michiganu, ovšem za přítomnosti kamer a pozornosti milionů diváků, nastoupilo prvních deset demokratických uchazečů o boj o Bílý dům. Ve středu večer bude následovat druhá desítka. Jde vlastně o pokračování jakési předdebaty z června.

Už v tuto chvíli se zdá, že ve snaze upozornit na sebe začala tvrdá válka nejen mezi jednotlivými kandidáty a kandidátkami, ale také mezi generacemi, a především dvěma tábory – tím umírněným a tím, které je od hlavního proudu silně nalevo.

Levicový a levicovější

Daniel Veselý: Má Bernie Sanders šanci zvítězit v amerických prezidentských volbách?

Bernie Sanders

Kandidatura vermontského senátora Bernieho Sanderse na úřad amerického prezidenta je navzdory několika vadám bezesporu povzbuzující zprávou pro všechny levicově smýšlející Američany.

Nejvíce pozornosti na sebe upoutala zkušená a zručná politička Elisabeth Warrenová, a to jistě nejen proto, že si oblékla výrazně rudý kostým. Ten by mohl symbolizovat nejen její odhodlání, ale i politické postoje, protože i ona patří k takzvaným progresivistům uvnitř Demokratické strany.

Největší část příznivců má toto levicové křídlo mezi mladými voliči zejména z generace takzvaných mileniálů, tedy lidí, kteří dosáhli dospělosti na začátku 21. století. Od svých předchůdců se liší vyšším formálním vzděláním, menším zájmem o kariéru, větší důvěrou v blahodárnost státních zásahů a oddaností idejím, jako je aktivní podpora sexuálních a etnických menšin.

Tito lidé v minulých demokratických primárkách vynesli do popředí Bernieho Sanderse, který sám sebe označuje za demokratického socialistu. Ten se málem stal Trumpovým protikandidátem, v každém případě značně oslabil vítězku demokratického nominačního boje Hillary Clintonovou.

Jan Fingerland: Šedí běloši v Bílém domě

Kandidaturu na amerického prezidenta oznámil demokrat Bernie Sanders

Mládí vpřed a staří na svá místa. Takové, zdá se, je heslo americké politiky poslední doby.

Na úterní debatě Warrenová Sanderse zastínila a potvrzují to i čerstvé průzkumy veřejného mínění. Došlo by k opakování paradoxu z minulých primárek, v němž se favoritem nejmladší voličské generace možná stane opět příslušník generace nejstarší – Sandersovi bylo v době voleb 75, Warrenové ve volebním roce 2020 bude 71. Mezi ostatními uchazeči jsou přitom i čtyřicátníci.

Je to pozoruhodné i proto, že uvnitř Demokratické strany se odehrává nejen spor umírněných s radikálnějšími, ale také generační střet, v němž mileniálové pojímají svou levicovost výrazně odlišně než minulé generace levicových demokratů, včetně zmíněného důrazu na „politiku identity“, která se místo třídního boje a ochrany dělníků zajímá spíše o situaci menšin a kritiku společenské kultury. Opominutí dělníci pak hlasovali pro Trumpa.

Góly do vlastní brány

Sám Trump nedávno – během známé aférky kolem tweetu o snědých a černých kongresmankách, které by se prý měly vrátit, odkud přišly – donutil umírněnější demokraty, aby se za své potížistky postavili. Tím vykreslil Demokratickou stranu jako stranu levicových radikálů.

Lucie Priknerová: Jaká témata budou tahákem kongresových voleb v USA?

Donald Trump ví, že na voliče platí rétorika a velké plány

Na začátku listopadu se budou konat volby do amerického Kongresu - do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Tento dojem je posílen úterním úspěchem výřečné a energicky působící Warrenové, méně rvaví kandidáti, jako Amy Klobucharová, vůbec nevynikli – a to přesto, že i ona se začala označovat za progresivní, aby pozměnila svou veřejnou image v očích nejaktivnější části demokratických voličů.

Ve středu večer se utkají další demokratičtí uchazeči, včetně jednoho z favoritů, Joea Bidena, který je vnímán spíše jako umírněný. Během úterní debaty se jako téma neustále vracela stále nedořešená otázka zdravotního pojištění,  přičemž návrhy levicovějších kandidátů, jako je Sanders, byly označeny za nerealistické – ovšem pro řadu voličů lákavé.

Jan Fingerland

Sami demokraté se snaží přijít na to, zda Donalda Trumpa spíše porazí nasazením výraznějšího a radikálnějšího kandidáta, jako je Warrenová, anebo naopak zda se jim vyplatí vyslat někoho, kdo bude působit jako středový politik „pro všechny“ Bidenova typu. Skoro jisté je, že zatímco Trump má coby úřadující prezident ve své straně nominaci jistou, příští demokratický kandidát, ať to bude kdokoli, bude mít za sebou přesně za rok tuhý a únavný boj.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.