Daniel Veselý: Má Bernie Sanders šanci zvítězit v amerických prezidentských volbách?

7. březen 2019

Kandidatura vermontského senátora Bernieho Sanderse na úřad amerického prezidenta je navzdory několika vadám bezesporu povzbuzující zprávou pro všechny levicově smýšlející Američany.

Ačkoli Sandersovi političtí oponenti i otevření nepřátelé setrvale šermují strašidelným slovem socialismus, senátor je spíše klasickým politikem éry Nového údělu.

Jan Fingerland: Šedí běloši v Bílém domě

Kandidaturu na amerického prezidenta oznámil demokrat Bernie Sanders

Mládí vpřed a staří na svá místa. Takové, zdá se, je heslo americké politiky poslední doby.

Sanders na domácí půdě neprosazuje nic tak kacířského, jako je znárodňování výrobních prostředků nebo zrušení kapitalismu, nýbrž poukazuje na nespravedlivou distribuci bohatství a apeluje na sociální spravedlnost v polarizované americké společnosti.

Vermontský senátor proto v žádném případě nepředstavuje ultralevicové nebezpečí, ale naopak se snaží vystupovat jako umírněný - a někdy i vůči establishmentu smířlivý - politik. Lze snad volání po zavedení všeobecného zdravotního pojištění, což by USA přiblížilo civilizovanému západnímu světu, považovat za levicový exces?

Ani v zahraniční politice Sanders nevyznává žádná extrémistická stanoviska, ba naopak. Senátor se netají svou skepsí vůči nekonečným americkým intervencím v zámoří, a naopak se zasazuje o Američany iniciovanou globální diplomacii opírající se o závazné smlouvy, jakými jsou Pařížská dohoda o klimatu nebo jaderná dohoda s Íránem.

Sandersovská revoluce u zrodu občanského aktivismu

Jiří Pehe: Jak Sanders pohřbívá svůj odkaz

Bernie Sanders

Protikandidát Hillary Clintonové na post amerického prezidenta za Demokratickou stranu Bernie Sanders měl po své porážce v nejlidnatějším státě USA Kalifornii skvělou šanci udělat politické gesto, které se od něj očekává.

Zlí jazykové tvrdí, že sandersovská revoluce se netrefila do doby, neboť levicovou frakci Demokratické strany dnes reprezentují spíše mladí energičtější progresivci, a nikoliv stárnoucí matador, jemuž by v době jeho případného vstupu do Oválné pracovny bylo 79 let.

Ano, vysoký věk je pravděpodobně největším Sandersovým hendikepem a senátor by jistě mnohé ohromil, kdyby ohlásil kandidaturu pouze na jedno volební období.

Jenže tito škarohlídové z pohodlnosti opomíjejí fakt, že právě sandersovská revoluce, nemající do té doby v amerických moderních dějinách obdoby, vdechla život mnoha občanským hnutím a organizacím. Kupříkladu organizace Sunrise Movement intenzivně lobbuje za odvážnou politickou akci nutnou k řešení klimatických změn a podporuje ambiciózní environmentální program Green New Deal.

Daniel Veselý: Může v amerických volbách vyhrát „socialista“ Bernie Sanders?

Nezávislý kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders

Americké prezidentské volby se nezadržitelně blíží a již známe jednotlivé osobnosti, které chtějí kandidovat na úřad hlavy Spojených států. Za demokraty přijali hozenou rukavici především Hillary Clintonová a nezávislý kandidát Bernie Sanders, republikáni naopak spoléhají na Jeba Bushe, šanci mají také Rick Perry či Rick Santorum.

Do amerického Kongresu bylo v podzimních volbách zvoleno několik inspirujících progresivních političek, jejichž politickou dráhu lze chápat jako odpověď na sandersovský fenomén.

Bernie Sanders podle některých průzkumů veřejného mínění mohl Donalda Trumpa v předchozích prezidentských volbách porazit, kdyby mu manažeři Demokratické strany neházeli klacky pod nohy.

Vedení demokratů se sanderovského aktivismu očividně zaleklo a učinilo osudovou chybu, když vsadilo na elitářskou jestřábku Hillary Clintonovou. Tato hořká pilulka, již musel Sanders před třemi lety spolknout, celkem věrně charakterizuje naprostou odtrženost předáků Demokratické strany od její tradiční voličské základny.

Nejoblíbenější americký politik

Bernie Sanders je podle celé řady průzkumů veřejného mínění v současnosti nejoblíbenějším politikem ve Spojených státech. S trochou nadsázky by se dalo konstatovat, že Sanders je Trumpovým antipodem, přičemž trumpovský populismus na rozdíl od sandersovského zrcadlí temné lidské stránky.

Daniel Veselý

Kdyby se Sandersovi podařilo zvítězit v demokratických primárkách, měl by jistě nezanedbatelnou šanci Trumpa porazit a iniciovat diametrálně odlišnou politickou agendu, jež nalézá porozumění u stále většího počtu Američanů. A to navzdory faktu, že americké sdělovací prostředky pro neúnavného demokratického socialistu příliš pochopení nemají.

Spustit audio