Daniel Veselý: Může v amerických volbách vyhrát „socialista“ Bernie Sanders?

30. červen 2015

Americké prezidentské volby se nezadržitelně blíží a již známe jednotlivé osobnosti, které chtějí kandidovat na úřad hlavy Spojených států. Za demokraty přijali hozenou rukavici především Hillary Clintonová a nezávislý kandidát Bernie Sanders, republikáni naopak spoléhají na Jeba Bushe, šanci mají také Rick Perry či Rick Santorum.

O křeslo amerického prezidenta hodlá bojovat také šéfka Strany zelených Jill Steinová, avšak ta nemá příliš šancí na úspěch, neboť v USA vládnou jen dvě politické strany.

Přestože jsou prezidentské volby v USA velkým divadelním představením, kde mají šanci „na postup“ jen politici, kteří mají podporu klíčových lobby, korporací a Wall Streetu, jsou prezidentské ambice Bernieho Sanderse, označovaného v řadě amerických masmédií za socialistu, pozoruhodnou událostí.

Ve Spojených státech je cokoliv, co zavání „socialismem“, jakýmsi nevyřčeným tabu, a toho Sandersovi protivníci hojně využívají.

Přesto se mu podle posledních průzkumů veřejného mínění daří výtečně, jak ukazuje aktuální průzkum prestižního Gallupova ústavu, podle nějž by jej v Bílém domě nejraději vidělo 47 % respondentů.

Čtěte také

Původně favorizovaná Hillary Clintonová má v Sandersovi silného soupeře, který jí nemilosrdně šlape na paty a jemuž navíc vyjádřil podporu i prezident Barack Obama.

Ačkoliv se Sanders ve velkých amerických sdělovacích prostředcích netěší příliš velké přízni a nezřídka bývá označován za „protestního kandidáta“ či rovnou za „blázna“, který prosazuje „ekonomiku temného věku“ apod., jeho stanoviska a politické proklamace, s nimiž vstupuje na kolbiště velké politiky, do značné míry souzní s názory mnoha obyčejných Američanů.

Ti souhlasí například se Sandersovým tvrzením, že existuje značný rozdíl mezi příjmy drtivé většiny Američanů a zisky obřích korporací a symbolického jednoho procenta nejbohatších osob, který postupně narůstal během uplynulých 20 let.

Podle dalšího průzkumu Gallupova ústavu se zhruba 63 % Američanů domnívá, že současná distribuce bohatství není spravedlivá, a dávají tak Sandersovi za pravdu.

Vermontský senátor dále kritizuje americký volební systém, který je dle jeho mínění nespravedlivě nastaven, neboť jednoznačně favorizuje bohaté politiky s konexemi oproti nezávislým kandidátům, kteří za sebou nemají žádnou lobbistickou skupinu.

Čtěte také

Dobrá polovina Američanů – opět podle Gallupova ústavu – si přeje, aby byly politické kampaně financovány federální vládou, a nikoliv velkými korporacemi a lobbisty.

I v tomto se Sanders liší od ostatních kandidátů na prezidentský úřad, na demokraty nebo republikány nehledě.

Nezávislý kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders

Jeho kritické postoje ke globálnímu oteplování, s jehož ničivými dopady je podle jeho soudu nutné bojovat, nenacházejí porozumění především mezi republikány.

Nicméně další aktuální průzkum veřejného mínění vypracovaný Yaleskou univerzitou a Gallupovým ústavem ukazuje, že 71 % Američanů věří, že globální oteplování je reálný fakt s tím, že 57 % z nich si myslí, že na něj má vliv lidská činnost.

Tyto informace se však do korporátních médií dostanou jen zřídka a převládá domněnka, že globální oteplování nepředstavuje žádná zásadní rizika.

Jestliže je Bernie Sanders atakován zprava kvůli tomu, že je „socialistou“ a politikem, který populisticky zneužívá negativní nálady v americké společnosti, jeho kritikové zleva mu vyčítají, že podporoval a podporuje Obamova válečná dobrodružství v Afghánistánu, Iráku a Libyi.

Přesto zůstává pozoruhodným politikem, který má jistě co říci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.