Karel Sedláček: Sanders jako Trump?

24. duben 2019

Zdá se, že Hollywoodu docházejí nápady, a proto natáčí stále častěji remaky, tedy nové filmy na náměty, jež už byly jednou nebo dokonce vícekrát zfilmovány.

Možná, že to platí i pro Washington. Příkladem je blížící se kampaň zaměřená na volbu amerického prezidenta.

Daniel Veselý: Má Bernie Sanders šanci zvítězit v amerických prezidentských volbách?

Bernie Sanders

Kandidatura vermontského senátora Bernieho Sanderse na úřad amerického prezidenta je navzdory několika vadám bezesporu povzbuzující zprávou pro všechny levicově smýšlející Američany.

Příběh z roku 2016 – hrdina nepošpiněný stranickou příslušností vede s podporou občanů křižáckou výpravu proti stranickému systému a legitimním institucím, což mu dodává zdání důvěryhodnost.

Je starý, bílý, říká věci, které v hlavním politickém proudu nejsou slyšet a nemá ke straně, s níž sympatizuje, kladný vztah. Má však zvláštní charisma, ovládá konverzaci a je ochoten mluvit s diváky.

Tento příběh Donalda Trumpa bezesporu otřásl Republikánskou stranou až do jejích samotných základů. Přinutil ji, aby rozpoznala svou moc, která se čerpá z republikánské volební základny. Už to není strana, která existovala před Donaldem Trumpem. A nikdy nebude.

Demokratické elity v krizi

Možná je nyní na řadě Demokratická strana, aby si užila něco podobného. Mezi Demokraty, kteří se přihlásili mezi prezidentské kandidáty, stojí na prvním místě Bernie Sanders. A není demokrat. Přitom v žebříčku potenciálních voličů stojí na druhém místě za Bidenem, který své úmysly ještě neoznámil.

V jednom průzkumu je Sanders dokonce před bývalým viceprezidentem. Podobně jako u Trumpa, Sandersovi posílají finanční podporu obyčejní lidé, většinou jsou to částky nižší než 200 dolarů. To znamená, že Sanders má tzv. růstový potenciál, protože drtivá většina jeho dárců ještě neposkytla maximální příspěvek.

Jan Fingerland: Šedí běloši v Bílém domě

Kandidaturu na amerického prezidenta oznámil demokrat Bernie Sanders

Mládí vpřed a staří na svá místa. Takové, zdá se, je heslo americké politiky poslední doby.

Stejně jako Trump v roce 2015 vytváří i Sanders uvnitř strany půdu pro diskusi. Trump změnil republikánské primárky v 2016 na referendum o přistěhovalectví, obchodu a zahraniční politice.

A jeho voličské preference začaly růst. Sanders definuje parametry primárek u Demokratů v příštím roce prostřednictvím své obhajoby zdravotního pojištění pro všechny, programu energie z obnovitelných zdrojů a mnohem vyšších daní z vyšších příjmů. Antitézí Trumpova nacionalismu je Sandersův socialismus. A právě socialismus je úhelným kamenem.

Demokraté hlavního názorového proudu se stále více obávají, že jejich úsilí porazit prezidenta Trumpa v roce 2020 by mohlo být komplikováno právě socialismem v podání Bernieho Sanderse. Jeho razantní názory evokují situace v politickém scénáři, jež všechny příliš připomínají, jak se Donald Trump chopil republikánské nominace v roce 2016.

Lucie Priknerová: Jaká témata budou tahákem kongresových voleb v USA?

Donald Trump ví, že na voliče platí rétorika a velké plány

Na začátku listopadu se budou konat volby do amerického Kongresu - do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

V současné době je Sanders v lepší pozici než byl Trump v červenci 2015. Sanders je podle průzkumu společnosti Morning Consult příznivě vnímán 74 procenty Demokratů. Když začal svou kampaň Trump, měl mezi Republikány podporu jen u 57 procent. Kladné vnímání Trumpa vzrostlo u Republikánů na 66 procent až v době, kdy vyhrál nominaci. Sanders je více populární mezi Demokraty už na počátku své kampaně než byl Trump byl mezi Republikány na jejím konci.

Navíc Sanders nyní dokonce přijal účast v jednom programu konzervativního televizního kanálu Fox. Prokázal ochotu objevit se na platformách spojených s druhou stranou politické debaty. Ostatně Trump, jak si pamatujeme, také mluvil s každým. Byl to jeden způsob, jak projevil neohroženost a schopnost vést. Sanders dokonce přiznal, že na svých knížkách o revoluci vydělal 1 milion dolarů a díky Trumpově zákonu o snížení daní ušetřil 40 tisíc dolarů.

Vedení Demokratické strany je zaskočeno. Demokratické elity jsou v počátečních fázích stejné krize, které čelily jejich republikánské protějšky před čtyřmi lety.

Karel Sedláček

Demokraté mohou najít východisko. Nedávné průzkumy veřejného mínění totiž naznačují, že jejich straničtí funkcionáři nejsou veřejností považovány za socialisty, což je uklidňuje. Avšak Sandersovo staré levicové poselství o ekonomickém zabezpečení se nemusí líbit různým skupinám demokratických příznivců, které nechtějí rovnostářství. V tomto ohledu hrála Hillary Clintonová politickou hru krásně – měla politiku pro každou barvu demokratické duhy.

Ale bylo by hloupé Sanderse podceňovat. Demokraté pochopili, že Bernie může vyhrát. A začali chápat, že nemají tušení, co s tím udělat.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio