Karel Sedláček: Porazí Biden sám sebe?

6. červen 2019

Ospalý Joe Biden, jak jej nazval prezident Donald Trump, mnoholetý senátor a dlouholetý viceprezident prezidenta Baracka Obamy a opakovaně neúspěšný uchazeč o kandidaturu na boj o Bílý dům, se po dlouhém váhání rozhoupal.

Konečně vstoupil do klání o nominaci Demokratické strany na místo vůdce, který sesadí Donalda Trumpa. Ještě před tímto rozhodnutím jej totiž průzkumy veřejného mínění favorizovaly mezi uchazeči a podle posledních výsledků vysoko vede nad Bernie Sandersem.

Třikrát a dost?

Středově orientovaný Joe Biden se začal ucházet o nominaci na prezidenta v roce 1988, ale vyvolal ohromný skandál tím, že opsal část projevu předsedy britských labouristů Neila Kinnocka a v září roku 1987 se musel s hanbou stáhnout do pozadí. V roce 2008 zkusil štěstí znova, ale prohrál s Obamou a ten jej udělal svým viceprezidentem.

Joe Biden je příkladem nevinné oběti, tvrdí právnička. O účelovou kampaň nejde, soudí socioložka

01016788.jpeg

Obvinění z nevhodných doteků se sypou v poslední době na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, také možného kandidáta na prezidentský úřad. Diskvalifikuje to demokratického politika z prezidentského klání roku 2020? Téma pořadu Pro a proti.

Být druhým samozřejmě ambicióznímu Bidenovi nestačilo, a tak se chtěl ucházet o prezidentskou nominaci potřetí. Před dvěma lety mu to však prezident Obama nedoporučil a prosazoval Hillary Clintonovou, jež však smutně prohrála. Joe Biden se letos Obamy neptal a vydal se opět do litého boje o demokratického prezidentského kandidáta.

Primárky rozhodnou sice až začátkem příštího roku, koho vyšle DS proti Trumpovi, ale sebevražedný boj už v řadách demokratických kandidátů nastal. Joe hlasoval pro válku v Iráku a já byl proti, Joe hlasoval pro smlouvu s Mexikem a Kanadou NAFTA a já byl proti, Joe podporoval obchodní smlouvu s Čínou a já byl proti, už připomíná na svých shromážděních konkurenční uchazeč Sanders.

Stín korupce

Exviceprezident USA Biden tvrdí, že Putin ovlivňoval referendum v Katalánsku

Kritizovat se zahraničím nenecháme, vzkázal Putin Američanům

Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že zahájil křížovou výpravu proti západním demokraciím, které prý Putin považuje za „největší hrozbu“ pro Rusko. Toto tvrzení rámcuje pokusy Moskvy zasahovat do volebních procesů po celém světě, jako tomu bylo například při referendu o nezávislosti v Katalánsku, informuje server španělského deníku El País.

Ale to je jen začátek. Těžší útoky teprve přijdou. Především bude muset vysvětlovat závažná podezření týkající se miliardové korupce a dalších nezákonných machinací na Ukrajině v letech 2014 a 2015, do nichž ho údajně zatáhl jeho syn Hunter.

Ten po smrti svého staršího bratra v roce 2015 začal plnit stránky bulvárních novin, když začal žít s vdovou, se svou švagrovou, a před dvěma lety se nakonec na nátlak své manželky a tří svých dětí rozvedl. Nyní sice vydal prohlášení, že ukončil vztah se švagrovou, aby nestěžoval pozici svého otce, ale tomu to asi moc nepomůže.

Karel Sedláček

Stín korupce je horší než synova manželská nevěra. Zvláště v situaci, kdy Joe Biden nenabízí voličům žádný převratný program a zatím jen mluví o duši národa. Trump se naopak raduje, že snížil míru nezaměstnanosti, která je nejnižší za posledních 50 let.

Někteří američtí komentátoři proto mají obavy, že Biden Trumpa neporazí, že porazí jen sám sebe.

Autor je publicista

autor: Karel Sedláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.