Joe Biden je příkladem nevinné oběti, tvrdí právnička. O účelovou kampaň nejde, soudí socioložka

10. duben 2019

Obvinění z nevhodných doteků se sypou v poslední době na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, také možného kandidáta na prezidentský úřad. Diskvalifikuje to demokratického politika z prezidentského klání roku 2020? Téma pořadu Pro a proti.

Nemáme v divadle MeToo, my máme hnutí WhyNotMe, říká Tomáš Töpfer

Hostem Osobnosti Plus byl Tomáš Töpfer

Herec, režisér a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer je mimo jiné i bývalým senátorem. Dnes se ale místo politiky plně soustředí na práci v divadle. „Nerozlišuji herectví na divadelní a televizní. Herectví je buď dobré nebo špatné,“ říká sváteční host Osobnosti Plus.

„Vidíme, že uvnitř Demokratické strany probíhá debata, která je naprosto legitimní. Strana se snaží najít co nejvhodnějšího prezidentského kandidáta, oponenta Donalda Trumpa,“ uvedla v pořadu Českého rozhlasu Plus socioložka a redaktorka Deníku Referendum Gaby Khazalová.

Současný americký prezident prý prezentuje chování k ženám, které část společnosti považuje na zcela nepřijatelné. „Proto si chce strana vybrat kandidáta, který bude představovat důslednou opozici.“

Těmto ženám je vyčítáno, že se ozývají až s velkým zpožděním. Ale musíme si uvědomit, v jaké situaci se nacházejí. Jedna z nich byla například stážistka... Dříve se o těchto věcech nemluvilo a žena to měla spíš skousnout. A to je to, co se proměnilo. Nepodezírala bych ty ženy a priori z účelového jednání.
Gaby Khazalová

O tom, že se Joe Biden choval přinejmenším podivně, psaly americké noviny už před lety, připomněla socioložka. „Ale ženy se k tomu vyjadřují až teď. To je to, co se změnilo po kampani MeToo, atmosféra, kdy ženy mají pocit, že mají právo říct, že se cítili nekomfortně a on se choval neprofesionálně.“

Lidé netuší, jak často dochází k sexuálnímu obtěžování. Proto je kampaň #MeToo důležitá, říká novinářka

Silvie Lauder

#MeToo. Tedy „já také“. Slogan, který lidé sdílejí na sociálních sítích, má za cíl upozornit na sexuální obtěžování žen. Ženy po celém světě začaly mluvit o sexuálním násilí poté, co vyšly najevo skandály hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. „Měla jsem pocit, že když se k té kampani přidám, dostane se k většímu okruhu lidí,” říká Silvie Lauder, novinářka z týdeníku Respekt, která se tématu dlouhodobě věnuje.

„Nejde o účelovou kampaň. Kdyby takové kauzy skutečně ničily politické kariéry, tak by v současné době nebyl prezidentem Donald Trump, který má na svém kontě řadu obvinění nesrovnatelně závažnějších a představuje to nejhorší, jak se jde k ženám chovat,“ shrnula Gaby Khazalová.

Když se vám něco nelíbí, ozvěte se

„Vidím v tom jednoznačné pokusy Joea Bidena diskvalifikovat. Ale motivaci oznámení tohoto typu neznáme, nemůžeme znát a mnohdy ji nevědí ani samotní oznamovatelé,“ vysvětlila bývalá ministryně spravedlnosti a právnička Daniela Kovářová.

Podle ní je toto století stoletím žen. „A dochází k nové definici toho, jaké je odpovídající chování k ženám. A na těchto aférách vidíme, že k předefinování vztahů dochází.“

Oznamovat jednání, které se stalo před delší dobou, je z hlediska právního velmi nebezpečné... Čím víc času uběhne, tím je menší pravděpodobnost zjistit, jak to skutečně bylo. Obviněným z kriminálního činu dáváme časem možnost promlčení, proto mi přijde neuvěřitelné, že tam, kde kriminální podtext není, se vytahují věci z minulosti, člověk je obviněn a odsouzen veřejným míněním a nemá šanci se obhájit.
Daniela Kovářová

Právnička zastává názor, že když se někomu něco nelíbí, má se ozvat. „A když se neozvete, svou situaci tak legalizujete. V jistém smyslu je Joe Biden příkladem nevinné oběti. Tím, že se dámy neozývaly, byl přesvědčen, že takové chování je v pořádku.“

„Loni šlo v kampani MeToo o trestně právní rovinu, letos je to neodpovídající chování. Pak je otázkou, jestli je na místě omluva... Ale spíš si myslím, že to bude pro řadu žen a mužů signál ke změně, že se ženy budou více ohrazovat,“ předpověděla Daniela Kovářová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související