Matěj Schneider: Muslimská kongresmanka dostala po kritice Izraele právem lekci. V něčem má ale pravdu

21. únor 2019
Demokratická kongresmanka Ilhan Omarová

Čerstvá kongresmanka za Demokraty Ilhan Omarová před několika dny způsobila ve Spojených státech mediální bouři, když tweetovala o proizraelské lobby.

„Všechno je to o Benjamínech,“ citovala rapový track z roku 1999. Nebyla to narážka na Bibiho Netanjahua, ale na stodolarovou bankovku, na které je Benjamin Franklin. Následně naznačila, že za těmito penězi podle ní stojí AIPAC – Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti.

Gita Zbavitelová: Vraždění v americké synagoze – v USA i Evropě sílí antisemitismus

Pieta za oběti střelby v americkém Pittsburghu

Jeden americký obdivovatel Hitlera v sobotu zastřelil jedenáct věřících v synagoze v Pittsburghu s výkřikem „všichni tihle Židé musí zemřít!“.

Proti jejím výrokům se okamžitě ohradila celá řada amerických politiků, včetně mnohých z její vlastní strany. Její narážky byly podle nich projevem antisemitismu. Omarová v tweetech naráží na antisemitský tropus, že Židé tajně tahají za nitky světového dění a ovládají politiku.

Kongresmanka se za formulaci následně omluvila, ale z jádra svého tvrzení neustoupila. „Role lobbistů v politice je problematická, ať už jde o AIPAC, Národní střeleckou asociaci, nebo průmysl fosilních paliv,“ reagovala Omarová.

Nemyslím, že výroky Omarové byly projevem jejího údajného antisemitismu, ale neuváženou zbrklostí. Naprosto však chápu, že to v kontextu hluboké stopy antisemitismu v historii lidstva mohlo někoho vyděsit. Je dobře, že se kongresmanka za tento aspekt omluvila.

Ve vleku peněz

Výroky Ilhan Omarové kritizoval i prezident Trump, který dokonce navrhl, aby kongresmanka po skandálu odstoupila.

Jan Fingerland: Inovací prochází i antisemitismus

Židé s jarmulkami

Klíčem k pochopení antisemitismu není Semita, nýbrž antisemita.

„Celý život jste využíval nenávisti, k Židům, muslimům, původním Američanům, imigrantům, černochům a dalším. Já se poučila z toho, jak na moje výroky lidi reagovali. Kdy se poučíte vy?“ - odrazila jeho útok Omar.

Ostatně antisemitismus je (nejen) v USA v poslední době na vzestupu. Aniž bych chtěl zamlčovat problematické výroky některých levicových politiků, ať už jde o pochod neonacistů v Charlottesville, nebo loňský skutečný útok v pittsburské synagoze, zdá se, že vyvěrá stále především z radikální pravice.

Jistě, můžeme se bavit, že Omarovou odsoudili všichni američtí politici čistě jen ze svého přesvědčení. Nebo se můžeme bavit o tom, že je celá politika USA prosáklá penězi z lobbingu a proizraelská lobby není výjimkou.

Jan Fingerland: Žluté vesty a žluté hvězdy

Protest žlutých vest na jihozápadě Francie

Nikoli Budapešť nebo Varšava, ale Paříž je metropolí evropského antisemitismu, i když se to tak podle francouzského tisku nezdá.

Ilhan Omarová to za své tweety schytala. Jednak kvůli tomu, že je napsala velmi neuváženě. Jednak ale přesně kvůli lobby, na kterou upozorňovala. O tom, že je tato lobby v USA silná ale nemluví jenom radikální mladé kongresmanky, jak by to teď trochu mohlo vypadat. Velmi podobně o jejím vlivu psal například komentátor Thomas Friedman nebo šéfredaktor časopisu The Atlantic Jeffrey Goldberg.

Ani jeden z nich rozhodně není radikální levičák a patří spíš k proizraelským autorům. Americkou politiku ve většině sfér takřka vždy poháněly peníze. Od rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu Citzens United versus Federální volební komise v roce 2010 regulace ještě uvolnily a stavidla penězovodů se otevřely naplno.

O vlivu AIPACu mluví také lobbista Ady Barkan. „Jako Žid, občan Izraele a lobbista (pardon, aktivista), mluvím ze své profesní zkušenosti, když říkám, že organizace AIPAC je ohromně efektivní a lubrikant, díky kterému se toto soukolí otáčí, jsou dolary,“ píše ve svém komentáři pro americký časopis The Nation.

Jan Fingerland: Evropští Židé v židovské Evropě

Davidova hvězda

Je těžké být Židem v současné Evropě? Podle čerstvého amerického průzkumu to lehké není, a lepší to nebude.

Popisuje svou práci pro kandidátku do Kongresu, která změnila své postoje jen kvůli lobbingu právě AIPACu. Zároveň upozorňuje na poměrně známý fakt, že AIPAC neposkytuje politikům finance přímo, pouze je zprostředkovává. To je rozhodně nuance, která ve zbrklých tweetech Omarové chyběla.

Barkan poukazuje i na to, že se momentálně v Kongresu řeší prosazení zákona, který by trestal podporu BDS – tedy hnutí kritizující politiku Izraele vůči Palestincům, které volá po bojkotu aktivit, které jsou podporované zdejší vládou. O BDS si může každý myslet, co jen chce.

Je pochopitelné, že pro mnohé toto hnutí zavání kolektivní vinou, což je obzvláště v kontextu Izraele dost ošemetné. Nicméně postavení protestního hnutí mimo zákon v zemi, která si tak váží svobody slova, je celkem silná káva. Bez silné lobby by to opravdu možné nebylo.

Tomáš Kraus: Nárůst antisemitismu u nás je patrný jenom na internetu

Židovský hřbitov v Českých Budějovicích

Na internetu si každý může anonymně vylít svoji frustraci. Ale v porovnání s údaji ze světa, je to u nás pořád minimální.

„Mladí Židé po celé America čím dál tím víc souhlasí s Omarovou a se mnou a to proizraelskou lobby velmi znervózňuje,“ píše Barkan a má pravdu. Ještě před deseti dvaceti lety jakákoliv kritika politiky státu Izrael byla ve Washingtonu DC nemyslitelná. Dnes je tomu jinak.

Podle průzkumů, o kterých vloni psal i izraelský liberální deník Haaretz se začíná dříve takřka automatická podpora pro Izrael obzvláště mezi mladými liberály ve Spojených státech postupně rozpouštět. Barkan jednoznačně o Ilhan Omarové mluví jako o spojenkyni v boji za mír a proti fašismu.

Americká politika je v dnešní době ve větším vleku peněz než kdy dřív. Izraelská lobby v tom není žádnou výjimkou – byť rozhodně ani nevede, co se týče množství utracených peněz.

Matěj Schneider

Je dobře, že Omarová dostala lekci v tom, jak o Izraeli nemluvit. Ale představa, že by se o vlivu proziraelské lobby nemělo mluvit vůbec, je nepřijatelná. Sám za sebe doufám, že se tato muslimská zastupitelka nenechá odradit, jak ve své kritice AIPACu, tak ve zkoumání vlivu peněz na americkou politiku, nebo kritice Donalda Trumpa. Snad jen příště trochu promyšleněji.

Spustit audio