Tomáš Kraus: Nárůst antisemitismu u nás je patrný jenom na internetu

30. listopad 2018

Na internetu si každý může anonymně vylít svoji frustraci. Ale v porovnání s údaji ze světa, je to u nás pořád minimální.

Česko se poprvé připojilo k celosvětové iniciativě Červená středa. Ta připomíná osoby pronásledované pro náboženské přesvědčení. Podle tajemníka Federace židovských obcí Tomáše Krause si ČR například v projevech antisemitismu stojí lépe než jiné evropské země.

„Statistiku za rok 2018 zveřejníme na jaře. Už teď ale mohu říci, že se u nás udržuje setrvalý stav,“ shrnuje. „Fyzické napadení letos nebylo zaznamenáno vůbec a v minulých letech jen v řádu jednotek. Nárůst je patrný hlavně na internetu, kde si každý může anonymně vylít svoji frustraci. Ale v porovnání s údaji, které přicházejí ze světa, je to u nás pořád minimální.“

Nová definice antisemitismu

Jeruzalém

Mezinárodní organizace IHRA nově připravila oficiální definici antisemitismu. Ta na mezinárodní scéně vyvolala určitou kontroverzi, protože zahrnuje i několik odstavců, které se týkají Izraele. „Mezinárodní společenství se k Izraeli často chová jako ke ‚kolektivnímu Židovi‘. Co prochází ostatním státům zcela bez povšimnutí, nemůže Izraeli projít nikdy,“ tvrdí Kraus.

Dokument proto zahrnuje tzv. definici tří D, která identifikují antisemitské projevy vůči Izraeli: delegitimizace existence Státu Izrael, zmiňovaný dvojí standard a démonizace (např. formou karikatur holocaustu apod.). Deklaraci už přijaly parlamenty několika zemí včetně Slovenska. Česko by se mělo připojit na jaře příštího roku.

Další témata rozhovoru: Proč se stále Židé potýkají s předsudky okolí? Co jsou takzvané evropské hodnoty, kterými se čím dál častěji ohánějí někteří politici? Proč se nacistické konfiskace židovského majetku řeší ještě více než 75 let po skončení války? Je reálné otevření české ambasády v Jeruzalémě?

 

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související