Libor Dvořák: Sergej Surovikin a generál Armagedon

4. červenec 2023

Kdo je generál Sergej Surovikin? To začalo Rusko i svět zajímat především poté, co se v americkém tisku objevily dohady, že tento zkušený vysoký ruský vojenský velitel byl buď přímo zapleten do nedávné Prigožinovy vojenské vzpoury, nebo o ní přinejmenším předem věděl.

Čtěte také

Faktem je, že od předminulého víkendu se nikde na veřejnosti neobjevil a podezření, že je v domácím vězení, či dokonce ve vyšetřovací vazbě, nedokázala vyvrátit ani jeho dcera, tvrdící, že otec je v pořádku a nic mimořádného se s ním neděje.

Připomeňme si ale jeho kariéru. Ta příznačně začínala v srpnu 1991 během protigorbačovského puče v Moskvě, kdy na rozdíl od drtivé většiny ostatních velitelů nasazených vojenských jednotek nechal střílet do demonstrantů a způsobil tak smrt tří civilistů.

Následovaly čečenské války, pohraniční boje s islámskými extremisty v Tádžikistánu a konečně vrcholná velitelská funkce v syrském dobrodružství Vladimira Putina, kde si Surovikin, jehož jméno vzbuzuje stejné asociace v ruštině i češtině, vysloužil charakteristiky typu „generál Armagedon“.

Čtěte také

Právě proto se zřejmě stal i nejvyšším velitelem ruské invaze na Ukrajinu a byl jím od loňského října do letošního ledna. A právě jemu je také připisován záměr systematicky ničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, což se také celou zimu dělo.

A najednou je právě tento člověk, těšící se zřejmě až doposud naprosté Putinově důvěře, přinejmenším podezřelý z toho, že o Prigožinově chystané revoltě věděl, či že ji dokonce sám pomáhal připravovat. Někteří dokonce tvrdí, že Surovikin byl už od roku 2017 tajným VIP členem wagnerovské struktury…

Libor Dvořák

Ať tak, či onak, události posledních deseti dnů otřásly celým Ruskem a hlavně Putinovým režimem daleko podstatněji než celá válka na Ukrajině. Ukázaly totiž, že dosavadní monolit současné kremelské moci začal právě ukrajinským dobrodružstvím dostávat povážlivé trhliny. A těch už bude jen a jen přibývat.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio