Libor Dvořák: Jak Prigožinovo tažení na Moskvu může změnit Rusko

1. červenec 2023

Prapodivná prigožinská taškařice ze závěru minulého týdne musela každému jen trochu přemýšlivému Rusovi přinejmenším naznačit, že žije v poněkud jiné zemi, než jakou mu dnes a denně snaživě předkládají státní a prostátní média.

Že žije v zemi, kde se obliba jejího vládce sice statisticky pohybuje mezi 60-80 %, ale že tak to asi ve skutečnosti nebude. Že žije v zemi, jejíž armádu právě zmíněný vůdce prohlašuje za málem nejsilnější na světě, ale ta si ve skutečnosti už pomalu půldruhého roku nedokáže poradit s papírově daleko slabším protivníkem, kterého původně hodlala zcela potřít doslova během pár dnů.

Stále velká ruská armáda?

Jaké důsledky tedy bude mít krize, vyvolaná Jevgenijem Prigožinem (popřípadě za jeho aktivní asistence, protože stále nemůžeme vyloučit jistou zákulisní hru)?

Čtěte také

Zůstaňme nejdřív u armády, která proti Prigožinovu pochodu nijak nezasáhla – pokud ovšem neměla takový pokyn. Ta si snad konečně uvědomí, jaké jsou její skutečné možnosti a limity, a nebude nadále za svůj základní kompas považovat letitý propagandistický povyk ruského prezidenta, který s oblibou poukazuje na hrdinský úspěch sovětských vojáků ve velké vlastenecké válce.

Putin ovšem poněkud zapomíná na to, že tento úspěch byl vykoupen životy nejméně 20 milionů sovětských vojáků, jež bez mrknutí oka obětoval Stalin. Myslet by se mělo také na to, že ruské a sovětské vojenství se za poslední dvě staletí jinými výraznými úspěchy v zásadě pochlubit nemůže.

Oslavné vítání

Ještě zajímavější je ale reakce celé ruské společnosti. Přinejmenším Rostovčané vágnerovce vítali málem s kyticemi růží a po jediném dni se s nimi zase loučili málem se slzami v očích. A čeho se dočkal statisticky tak oblíbený Putin? Ničeho.

Libor Dvořák

On sám sice tvrdí, že společnost je stmelená, ale na jeho podporu v konfrontaci se svéhlavým Prigožinem se v zásadě neozval ani jediný hlas. A to je v zemi, kde byla organizovaná politická opozice zcela zlikvidována, docela dobrý signál. 

Na druhé straně bychom rozhodně neměli zapomínat na to, že podle statistiky z tohoto týdne by celých 64 % Rusů souhlasilo s frontálním útokem ruské armády na Kyjev. Což je naopak signál velmi špatný.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio