Létá vám nad hlavou dron? Pokud jste nedali souhlas, můžete zavolat policii, radí šéf aliance Karas

24. listopad 2021

„Když se vám nad zahradou objeví dron, měli byste podle platné legislativy nejdřív dát pilotovi souhlas. To se samozřejmě nestává. Ale můžete zavolat Policii České republiky, celé to zdokumentovat. Nejlíp se ale s pilotem zkusit domluvit na tom, že provádí protiprávní činnost. Pokud ho tedy vůbec uvidíte,“ doporučuje v pořadu Hovory prezident Aliance pro bezpilotní letecký průmysl Jakub Karas.

Cizinci si třeba rádi berou svůj bezpilotní letecké systém, tedy dron, na pražský Petřín. Létají pak až k bezletové zóně, kterou je i Pražský hrad, popisuje Karas.

Čtěte také

„Je to ten nejlepší způsob, jak porušit všechna existující pravidla. Policie dnes pilota dokáže identifikovat, dokonce může dron zabavit. Pokuta, která hrozí ve správním řízení, je do pěti milionů korun,“ varuje šéf aliance.

Od roku 2020 navíc v celé Evropské unii platí jednotná pravidla a regulace. „Všechny drony, které mají kameru, a to i ty padesátigramové, musí být zaregistrované na Úřadu pro civilní letectví. Pilot si pak musí udělat i online test, tedy pokud chce létat v Česku a celé EU,“ vysvětluje prezident. 

Drony v překladištích

Bezpilotnímu létání se Jakub Karas věnuje víc než deset let. Tvrdí, že drony budeme už za pár let potkávat běžně třeba při vyzvedávání balíčků.

prezident Aliance pro bezpilotní letecký průmysl Jakub Karas

„V Česku ale nemůžeme čekat, že bychom se za pět deset let dočkali toho, že by nějaká dodavatelská firma v Praze na Starém Městě drony rozvážela poštu nebo balíčky. Jsou tady ale překladiště, hlavně na krajích měst, a tam by v koridorech létat a převážet zásilky mohly. Každý takový dron ale bude muset mít speciální certifikaci,“ popisuje.  

Celý rozhovor najdete v audiozáznamu, ptal se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související