Nahradí hasiče drony? Vědci z ČVUT testují přelomový systém, do sériové výroby je ale ještě daleko

9. říjen 2021

Vědci ze skupiny multirobotických systémů na ČVUT pokračují ve vývoji autonomního hasicího dronu. Věří, že celý systém může být přelomový při zásazích u požárů ve vysokých budovách. Po měsících v laboratořích a dílnách teď experti poprvé celý systém otestovali v reálných podmínkách, a to za spolupráce hasičů. Ve Staré Boleslavi tak s dronem zkoušeli vzlétnout ke cvičnému ohni.

S Tomášem Báčou, výzkumníkem ze skupiny Multirobotických systémů na Fakultě elektrotechnické ČVUT, stojíme u šedo-černého dronu. Navrhli ho na ČVUT, na šířku má něco málo přes metr a díky vybavení pozná okno, za kterým hoří.

Měli bychom být schopni hasit požár zvenčí budovy i v případě, že je tam sklo. Jeden výstřel by teoreticky prostřelil sklo a pak bychom začali hasit,“ popisuje Tomáš Báča.

S  Tomášem Báčou, výzkumníkem ze skupiny Multirobotických systémů na Fakultě elektronické ČVUT, stojíme u šedo-černého dronu

Možnost sériové výroby

Z laboratoří a dílen se vědci vydali do terénu, a to k opuštěné budově bývalých vysokoškolských kolejí ve Staré Boleslavi, kde hasiči ve čtvrtém patře rozdělali oheň. Nejvíc práce měli experti s GPS, nakonec se ale přeci jen zadařilo.

Vize je taková, že dron hasiči zprovozní na místě zásahu a pak už se o něj nebudou muset starat. „Začne sám prohledávat fasádu budovy a hledat teplé místo. Zatím nám chybí spolehlivost, rychlost a také možnost sériové výroby,“ vysvětluje vedoucí skupiny vědců Martin Saska.

Martin Saska

I proto vědci hledají investory, díky kterým by projekt dostal šanci na masivnější rozšíření. Pokud vše půjde podle plánů, u prvních ostrých zásahů by mohl být dron nasazený do dvou let.

Velké plány

Jedním z hasičů, který na tento pokus dohlíží, je i Luboš Klobása z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Jak vysvětluje, tuzemští hasiči už drony využívají, ale zatím jen k lepšímu monitorování místa zásahu. To, že by jednou tyto létající stroje skutečně pomáhaly s hašením, by znamenalo zásadní výhodu. Požáry ve vysokých budovách totiž patří mezi ty nejnáročnější, a to fyzicky i psychicky.

Vědci z ČVUT mají s celým systémem veliké plány. Za necelý měsíc ho například představí v českém pavilonu na Světové výstavě EXPO v Dubaji. „S tímto systémem jsme vyhráli na soutěži v Abú Dhabí, kde soutěžila světová špička robotiky v soutěži inspirované hašením vysokých budov,“ popisuje Martin Saska. „Prototyp je zatím daleko od finálního produktu, je ale nutné investovat ještě velké prostředky, aby existovalo něco, co hasiči jen vyndají z kufru a poletí to.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související