Americké drony zneškodnily atentátníka. Je to budoucnost boje s terorismem, domnívá se velvyslanec při NATO Landovský

30. srpen 2021

Po útoku sebevražedného atentátníka, jemuž podlehlo na 170 lidí, se americké armádě prý podařilo zneškodnit člena organizace Islámský stát, když se chystal zaútočit na kábulské letiště. V pondělí ráno na letiště zamířilo pět dalších raket, i ty se ale povedlo včas zlikvidovat. „Odpovědnost za ochranu civilistů na letišti je v tuto chvíli hlavně na armádě USA. Američané mají právo chránit své vojáky a odsouvající se Afghánce,“ říká velvyslanec při NATO Jakub Landovský (ČSSD).

Ačkoliv vrcholnou platformou pro diskusi o Afghánistánu zůstává Severoatlantická aliance (NATO), o dronových útocích na atentátníka rozhodly Spojené státy samy. Na dohadování na úrovni aliance nebyl čas, myslí si Landovský.

Čtěte také

„Domnívám se, že dronové útoky se v budoucnu stanou tím nejdůležitějším příspěvkem v boji proti terorismu – ukazuje se, že spoléhat pouze na možnosti místních sil a podporu místních vlád asi napříště v boji s tak hrozným nepřítelem nebude možné,“ dodává.

A připomíná: Nikdo tak úplně nepředpokládal, že vůle k boji bude po odchodu spojenců na straně afghánských vojáků tak flagrantně chybět. To je věc, kterou budeme muset dál řešit. Je to věc, která podráží alianci nohy v tom hlavním způsobu boje s terorismem.“

Podle českého velvyslance při NATO stále platí poučka pruského válečného stratéga Carla von Clausewitze, že válka je soubojem vůlí. „A pokud chybí vůle, pak je ta válka prohraná od samého začátku,“ doplňuje.

Tálibán jako náš spojenec?

Vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček ale upozorňuje, že překvapení z vývoje v Afghánistánu pramení zejména z toho, že jsme některým věcem nevěnovali dostatek pozornosti.

Například mediální výstupy vyznívaly zkresleně, protože členové spojeneckých jednotek nebyli ochotní říkat do mikrofonů pravdu, domnívá se.

Hosty byli:
Zdeněk Novák, redaktor Český rozhlas
Jakub Landovský, ČSSD, velvyslanec České republiky při NATO
Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha
Jan Hornát, amerikanista, vedoucí Katedry severoamerických studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Mylný je nakonec i dojem, že nováčkem v místě je Islámský stát, tvrdí Tureček. „Už jsou tam tak čtyři roky, ale jejich akce nám splývaly v mlze. Zdálo se, že Tálibán, Islámský stát a Al-Káida jsou jedno a to samé – teď se ukazuje, že to není totéž a naším spolupracovníkem teď paradoxně v mnoha ohledech může být právě Tálibán,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam debaty Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související