David Šťáhlavský
Vede Tvůrči skupinu Publicistika, moderuje Hovory a Názory a argumenty.
V Českém a před tím Československém rozhlase pracuji už více než 30 let. A řečeno slovy klasika: Vším, čím jsem v Rozhlase byl, byl jsem rád. Začínal jsem jako elév ve zpravodajské směně, dnes by se řeklo v „njúsrúmu“. Začínal jsem opravdu od píky, protože s čerstvým diplomem doktora práv.
Novinářskou maturitu jsem složil v zahraniční redakci, kterou jsem nakonec také vedl a odkud jsem byl vyslán na tři mise jako zahraniční zpravodaj. Po Sametové revoluci do Číny, po rozpadu ČSFR do Ruska, zemí bývalého SSSR a Pobaltí, a do třetice také do čerstvě sjednoceného Německa, Švýcarska a Skandinávie.
Své zážitky a zkušenosti z více než desetileté zahraniční mise (1993-2005) jsem popsal ve čtyřech knihách, z nichž hned ta první (Rusko mezi řádky) byla nominována na Knihkupcovu špičku roku. S ČT Ostrava jsem natočil seriál o východním Německu v řadě, kterou léta předtím odstartoval nestor zahraničních zpravodajů Karel Kyncl - Postřehy odjinud.
Po návratu do pražské „centrály“ Českého rozhlasu mě posluchači slýchali jako moderátora nejstaršího rozhlasového pořadu – Zápisníku zahraničních zpravodajů. Cennou zkušeností byla tvorba a moderace večerního zpravodajské pořadu (Stalo se dnes), ve kterém byli pravidelnými hosty výkonní politici té doby.
Postupně jsem kromě Radiožurnálu získal výrazné angažmá na Šestce ČRo a ČRo Česko. Kromě pravidelných komentářů v Názorech a argumentech k dění v Rusku a SNS jsem připravoval Hovory o Evropě, Media Plus, Zaostřeno, Trendy, Za hranou, Týden ve světě a magazín Blob o designu a architektuře. To jsou dva obory, které mně učarovaly už v mládí. Ostatně jsem také porotcem Designbloku a České ceny za architekturu.
Zkusil jsem si několik let také práci na „volné noze“ v online marketingu a PR.
Od 2015 jsem naplno opět v rozhlase a v nejkrásnějším angažmá, jaké si umím v tuto chvíli pro sebe představit – popularizace vědy a techniky. Od roku 2016 jsem vedoucím Tvůrčí skupiny Publicistika, která má tu čest vytvářet pro všechny stanice Českého rozhlasu kromě vědecko-technických i pořady s duchovně-náboženskou tématikou a pořady pro národnostní menšiny.
Posluchači mě mohou pravidelně slýchat jako moderátora ČRo Plus v Magazínu Leonardo, Hovorech a u kulatého stolu Názorů a argumentů. O zázracích přírody a metách techniky rád vyprávím na Dvojce ČRo ve zVědavostech.
Všechny články
-
V Pevnosti Boyard je tým tak silný jako jeho nejslabší článek, popisuje majitel zábavního parku
Hravost a soutěživost máme v krvi, tvrdí majitel české Pevnosti Boyard na Slapech a stavitel zábavních parků Tomáš Chroust.
-
Stavebnictví prochází revolucí 4.0. Mnoho se dá vyřešit dopředu, aby stavba nestála, říká stavbař
Digitální stavebnictví je podle Ivana Holého ze Stavební fakulty Slovenské technické univerzity daleko bezpečnější. „Říkáme tomu stavební revoluce 4.0,“ popisuje.
-
Chcete podnikat? Pokud jsou cílem „jen velké peníze“, neskončíte dobře, varuje poradce start-upů
„České start-upy jsou většinou skvělé v technologiích, mají ale velmi silnou tendenci podceňovat prodej,“ popisuje Vít Šubert, který pomáhá podnikatelům s novým byznysem.
-
Ekonomiku neporazí ani válka. Jen musíme přečkat ten umělý nedostatek, nabádá rektor Schwarz
„Když budeme ekonomice dobře rozumět, nemusíme se jí bát,“ nabádá rektor soukromé Anglo-American University in Prague Jiří Schwarz.
-
Výrobky z 3D tiskárny smrdí jako nové auto, přibližuje majitel firmy Šmejcký
„Některé technologie jsou velmi cítit, jiné jsou na tom podstatně lépe,“ přitaká jeden z nestorů trojrozměrného tisku u nás a majitel zavedené firmy Jan Šmejcký.
-
Odvykání kouření? Když to budete zkoušet sami, je procento úspěšnosti malé, říká adiktolog
„Pokud si člověk řekne, že chce alespoň kouřit méně, tak i to je nějaký úspěch,“ říká adiktolog Ladislav Dékány.
-
Slovanské koledy si mohou zazpívat i Bělorusové. Může to být ale nebezpečné, popisuje uskupení Razam
„Pokud jde o dramaturgii, šlo o naši osobní úctu k našim kořenům. Nikterak to nesouvisí s tím, co se děje na politické scéně,“ říká zpěvačka Iva Marešová ze skupiny Razam.
-
Lokaj: Nejlepší káva je 7 až 10 dní po pražení. My pražiči říkáme, že se nejdřív musí „vyprdět“
„Káva je semínko ovoce a důležitá je její čerstvost. I běžný konzument velmi snadno pozná, jestli je čerstvě pražená,“ popisuje Zdeněk Lokaj.
-
Dnes si učitel musí svou autoritu vysloužit, říká „novodobý Foglar“ Bauer
„Do operace slepého střeva vám nikdo mluvit nebude, protože ji nikdy nedělal. Ale do výuky vám bude mluvit každý, protože má doma svoje děti a školou sám také prošel.“
-
Když člověk něco studuje, nejde to dělat jen od stolu, říká humánní geograf
Před čtyřmi lety napsal humánní geograf David Fiedor odbornou knihu Hazard v českých zemích. „Podobný výzkum není pro geografy úplně typický,“ popisuje.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »