Koronavirus nakonec můžeme zvládnout i bez vakcíny, míní biochemik Konvalinka. Nové léky ho pomohou zatlačit

26. květen 2020

Získané sekvence nového typu koronaviru ukazují, že je mnohem stabilnější, než se odborníci původně domnívali. Zdá se tedy, že se nemusíme tolik bát zákeřných mutací.

Čtěte také

„Dnes máme k dispozici velké množství sekvencí viru a ukazuje se, že jeho variabilita není zdaleka tak velká, jak jsme se báli,“ uklidňuje prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka.

Virus je poměrně velký a má v sobě samoopravný mechanismus – dělá tedy méně chyb než jiné RNA viry (například virus chřipky). Změny podle Konvalinky navíc vlastnosti viru SARS-CoV-2 spíš zhoršují a jeho infektivita neroste. „Varianta viru, na který narazíme v Česku, je prakticky stejná jako třeba v Itálii.“

Hodlám využít nařízení ministra zdravotnictví, který ve školství povoluje mluvit bez roušky, pokud jste metr a půl vzdálen od dalších spoluobčanů, nebo jste mentálně neschopen pochopit význam nošení roušek.
Jan Konvalinka

Jako když hoří seník

Rostoucí počty nakažených v Česku si prý host Barbory Tachecí před časem zakázal sledovat. Dnes si jich ale znovu všímá a je toho názoru, že to vypadá velmi dobře. „Čísla buď klesají, nebo oscilují kolem desítek. Jsou to příklady lokálního výskytu, což se očekávalo, ale to se dá dobře zvládat.“

Jana Konvalinky se můžete ptát i vy! Napište nám své otázky související s koronavirem a onemocněním covid-19 na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz. Biochemik bude hostem Barbory Tachecí každé úterý a čtvrtek od 10:35 do 11 hodin na Plusu.

Co podle Konvalinky musíme bedlivě sledovat nejsou absolutní čísla nakažených, ale to, jak rychle stoupají. „Jakmile se dostaneme na stoupající epidemiologickou křivku a nebude jasné, kde je centrum nákazy, pojede to exponenciálně nahoru.“

Čtěte také

V případě exponenciálního růstu je to přitom jako když hoří seník, upozorňuje Konvalinka, a je proto potřeba vývoj pečlivě sledovat. „Musíme počítat nakažené. Když už počítáme mrtvé, je pozdě… Jakmile ten stoh začne hořet, musíme dupnout na brzdu nebo izolovat nemocné, kteří roznášejí nákazu.“

Zvládneme to i bez vakcíny

Biochemik a prorektor Univerzity Karlovy má za to, že zvládnout koronavirovou infekci se nám nakonec může podařit i bez vakcíny. „Spíš tady budou další generace léků jako třeba remdesivir, které budou pomáhat chorobu zatlačit,“ uzavírá.

V čem jsou zajímavé pokusy vytvořit vakcínu na základě genetické informace viru? A proč by děti neměly žít v příliš sterilním prostředí? Také na tyto otázky odpovídal Jan Konvalinka. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.