Komunistický převrat v únoru 1948 odstartovala zpackaná demise 12 ministrů

23. únor 2023

Jednou z klíčových událostí moderních československých dějin byla demise demokratických ministrů v únoru 1948. Právě ona odstartovala následnou vládní krizi, kterou vyřešil předseda vlády Klement Gottwald po svém. Šlo dohromady o 12 ministrů: z Československé strany lidové, Demokratické strany a České strany národně sociální. Zmýlili se, když předpokládali vypsání předčasných voleb. Tehdy se ale včas nepřidali další členové kabinetu, mohl Klement Gottwald udělat osudový tah.

Prezidentovi Edvardu Benešovi předložil vládu novou, už ale složenou pouze z komunistů. Udělal Beneš osudovou chybu, když na jejich jmenování přistoupil? Ptají se Petruška Šustrová a Josef Mlejnek.

V první části pořadu se pak můžete vrátit do roku 1980.

Čtěte také

Rok 1980 byl rokem letních olympijských her v Moskvě, bojkotovaných západními demokraciemi, protestujícími proti válce Sovětského svazu v Afghánistánu. Byl to také rok začátku íránsko-irácké války nebo ničivého zemětřesení v italské Neapoli.

V Československu byl prezidentem opět zvolen Gustáv Husák, konala se 5. celostátní spartakiáda, proběhlo velké sčítání lidu a byla dokončena dálnice z Prahy přes Brno do Bratislavy.

Víc se dozvíte od Petrušky Šustrové a Petra Koury, ale jen do 23. března 2023.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související