Klimatolog Radim Tolasz: Experti jsou si zas o trochu jistější, že za změnou klimatu musíme hledat člověka

13. srpen 2021
Výrok týdne

Rostoucí teploty, bezprecedentní a nevratné změny, se kterými se lidstvo může potýkat stovky let. Tato další varování zaznívají nové hodnotící zprávě, kterou zveřejnil Mezivládní panel pro změnu klimatu při OSN (IPCC).

Jeden ze dvou letošních zástupců Česka na panelu OSN pro změnu klimatu je klimatolog a meteorolog Radim Tolasz, který v Interview Plus řekl větu, kterou jsme vybrali do Výroku týdne.  

Experti klimatologové, kteří zprávu IPCC, jako i každou předchozí připravují, jsou si zas o trošku jistější, že za změnou klimatu musíme hledat člověka. A to, jak se chová ke krajině a k atmosféře.
Radim Tolasz

Ptáme se

Zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu bývá taky označovaná jako poslední varování. Neříkalo se to ale i o zprávách předchozích?

Čtěte také

Jak se změny klimatu projevují přímo v České republice?

Podle průzkumu Českého rozhlasu Rozděleni klimatem považuje 63 procent Čechů a Češek za nutné začít problém klimatické změny okamžitě řešit. Odráží se to dostatečně na české politické scéně?

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová na Twitter napsala, že očekává úderné projevy, ze strany politiků, ale ti zatím nikdy neudělali dost. Proč to tak je? Stojí za tím hospodářský tlak?

Výrok týdne s Martinem Matějkou najdete v audiozáznamu. Analyzují fyzik a environmentalista Jan Hollan z Centra pro výzkum globální změny Akademie věd ČR a starosta Svatého Jana pod Skalou Jiří Bouček (hnutí Sousedé), který se rozhodl podpořit klima-žalobu na vládu.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související