Když do Československa přijeli Charles s Dianou, byl urozený pár obklopený smečkou dotěrných novinářů, vzpomíná Žantovský

14. květen 2021

Mezi události roku 1991, které vyvolaly zájem československé veřejnosti, patřila květnová návštěva následníka britského trůnu Charlese, prince z Walesu a jeho tehdejší ženy princezny Diany.

Čtěte také

Urozený pár vyjádřil návštěvou podporu zemi, která teprve nedávno znovunabyla svobodu. Jak vzpomíná tehdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský, rozhodnutí přijmout pozvání k cestě do Československa asi pomohl i mezinárodní respekt, kterému se tedy Havel těšil.

Princ a princezna z Walesu společně obdivovali historické centrum Prahy, samotný Charles, známý milovník památek a ochránce přírody, odjel na Mostecko prohlédnout si zámek Jezeří. Tehdy to byla silně zdevastovaná barokní stavba, která stála na hraně hnědouhelného dolu.

Princezna se zase setkala s dětmi ze školy pro sluchově postižené a také navštívila malé pacienty v nemocnici Motol.

Veřejnost v Československu kromě oficiální stránky návštěvy zajímalo i zákulisí. Země se po sametové revoluci velmi rychle vymanila z informačního vakua, takže jsme konečně mohli sledovat trochu bulvární informace o rozpadajícím se manželství britského následnického páru.

Diana si šla tajně zaplavat do Podolí

Se zájmem tak sledovali televizní záběry a novinové snímky, ze kterých bylo patrné, že Diana má svého urozeného chotě „tak akorát“. Michael Žantovský vzpomíná, že do republiky tehdy dorazila „smečka“ velmi dotěrných bulvárních novinářů.

Půvabná a vždy dokonale oblečená Diana ovšem budila pozornost už jen sama o sobě. Nejvíc si ji asi mohli prohlédnout plavci v Podolí, kam se jednou po ránu tajně vydala zaplavat. Ve stejnou chvíli tam totiž probíhal trénink sportovců. Diany, která byla vynikající plavkyní, si proto nikdo dlouho nevšiml, ale až když jim trénink skončil, zjistili, že k nim tato dáma vlastně nepatří.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté Veroniky Kindlové. 

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.