Princezna Diana si zaplavala v Podolí, trenérka si ji spletla se závodnicí

V Podolí, v lokalitě bývalých vápencových lomů, od roku 1965 funguje známý plavecký stadion. Ten je jednou z nejvýznamnějších staveb, která u nás vznikla v 60. letech minulého století.

Plavecký stadion Podolí byl vybudován podle návrhu architekta Richarda Podzemného. Funkcionalisty, který kladl důraz na výtvarnou kvalitu díla a na citlivé zapojení stavby do prostředí. Dominantou areálu je krytý 50 metrový bazén ve tvaru vlny. V jeho zastřešení jsou umístěné venkovní tribuny, ze kterých lze sledovat závodníky i rekreační plavce ve dvou nekrytých bazénech (50 a 33 metrů), a kochat se krásou přírodní památky Podolský profil, která plavecký areál ohraničuje.

Stadion byl hostitelem řady významných sportovních podniků.

Provoz stadionu byl zahájen velkými mezinárodními plaveckými závody a po jejich skončení, 28. června 1965 se jeho brány otevřely návštěvníkům. Ročně jich sem zavítá přibližně milion, nejvíc si jich přišlo zaplavat v roce 1973, skoro dva a půl milionu.

Na střeše krytého bazénu, nad tribunami, se lze opalovat nebo hledět k Hradu či Vyšehradu.

Jednou z technologických zvláštností je unikátní napojení stadionu na chladicí systém České televize. Stadion dodával studenou vodu ČT pro chlazení jejích studií a oteplená voda byla vracena zpět na stadion. Propojení funguje od roku 1985, dnes už jen v omezené míře.

V zimně funguje venku kratší bazén i vířivka.

Budova krytého bazénu je zároveň protihlukovou stěnou, chrání areál od hlučné ulice, takže tramvaje ani auta plavce neruší. Kratší z venkovních bazénů je vyhřívaný, plavci využívaný celoročně. Kromě bazénů je tu venkovní vířivka, brouzdaliště pro děti, jsou tu parní lázně, fitness, sauny, rehabilitace a podobně. Stadion bývá hostitelem řady významných plaveckých podniků na evropské úrovni. Nejen v plavání, ale i skocích do vody nebo vodním pólu.

Krytý padesátimetrový bazén.

Mimořádnou návštěvnicí plaveckého stadionu se stala princezna Diana. Během státní návštěvy, kterou u nás absolvovala s princem Charlesem, si neohlášeně odskočila zaplavat právě do Podolí. Ochranka jí koupila vstupenku, zaplatila zapůjčení zámečku od šatní skříňky a Diana si šla zaplavat do vnitřního bazénu. Ten byl ovšem tou dobou určen pouze pro sportovní trénink. Byla zřejmě velmi dobrou plavkyní, protože cizího plavce trenérka odhalila až ke konci tréninku. Jala se vykázat „vetřelce“ z bazénu a byla velmi překvapená, když jí ochranka upozornila, o koho se jedná.

Areál stadionu ohraničuje přírodní památka Podolský profil.

Plavecký stadion Podolí je otevřený denně od 6 do 21,45 hodin.

Spustit audio