Scénář postavený na drbech, reaguje na nový film o princezně Dianě britský tisk

6. září 2013

Scénář postavený na drbech, nebo pravdivá sonda do posledních dvou let života lady Diany? Podle britského tisku převažuje spíš první pohled na nové zfilmování osudů "princezny lidských srdcí". Snímek s jednoduchým názvem "Diana" měl včera večer premiéru v Londýně. Jak se dalo očekávat, nikdo z relevantních členů královské rodiny se na promítání neobjevil.

„Celá myšlenka, na které film stojí, vypadá hodně kontroverzně. Když se ale na film vydáte, tak zjistíte, že si s ničím takovým nepohrává. Natočili jsme ten film s úctou a citlivě,“ myslí si představitelka Diany, Naomi Wattsová.

Australanka britského původu je o osm let starší, než byla ve skutečnosti Diana v době své smrti. Dotazy ohledně snímku bere možná až příliš citlivě. Z jednoho z rozhovorů pro BBC dokonce herečka rozčileně odešla.

Kostrou filmu je údajný románek lady Diany s pákistánským lékařem Hasnatem Khanem. I když filmaři kardiochirurga ke spolupráci opakovaně lákali, Khan jakýkoli podíl na realizaci snímku rezolutně odmítl. Právě to je jedna z věcí, která věrohodnost filmu Olivera Hirschbiegela podrývá.

„Každý má pocit, že Dianu strašně dobře zná, protože je o ní tolik dostupných informací. Lidé mají intenzivní pocit, že je princezna právě jejich, tak jsem si říkala, jak vůbec uchopit postavu, která patří tolika lidem.“

Naomi Wattsová byla na večerní premiéře v kině Odeon na Leicester Square v bílé róbě od Versaceho dech beroucí. Ale ani kdyby se rozkrájela, skutečnou Dianu Britům, a to nejen fyzickou podobností, nahradit nemůže.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio