Olga Havlová v liberecké knihovně. Výstava ukazuje první dámu třeba po boku princezny Diany

Liberecká krajská vědecká knihovna nabízí výstavu fotografií nazvanou Olga Havlová a Výbor dobré vůle. 33 velkoformátových snímků zachycuje manželku Václava Havla ve společnosti známých osobností, třeba princezny Diany, španělské princezny Kristýny nebo Alaina Delona. Letos uplyne 20 let od úmrtí bývalé první dámy, která založila charitativní organizaci Výbor dobré vůle.

Olga Havlová byla plachá, nerada se fotila a veřejně vystupovala, ale když se potkávala s lidmi s nejrůznějším postižením, najednou padaly zábrany.

Na černobílých snímcích s popisky není Olga Havlová jen ve společnosti známých osobností. Zachycují především emotivní momenty s dětmi a dospělými, kteří mají zdravotní nebo sociální problém. Svou oblíbenou fotografii má i ředitelka pořádajícího Výboru Dobré vůle a Nadace Olgy Havlové Monika Granja, která pochází z Litvy. „Je tam jedna velmi hezká fotografie, jak paní Olga Havlová hladí po tváři kluka s mentálním postižením. Právě pamětníci nám vypravovali, že Olga Havlová byla plachá, nerada se fotila a veřejně vystupovala, ale když se potkávala s lidmi s nejrůznějším postižením, najednou padaly zábrany. Ta fotka je toho důkazem.“

Olga Havlová a její setkání s hercem Alainem Delonem

Bývalá první dáma oslovila i ředitelku Krajské knihovny Blanku Konvalinkovou. „Olga Havlová byla ženou, která dokázala pomáhat. Fotografie pomoc Výboru dobré v ukazují, tak si myslím, že osloví řadu lidí,“ říká Konvalinková.

Původně jednorázová pražská výstava vyvolala před sedmi lety velký ohlas a stala se putovní. Na začátku ji ale provázely problémy. Olga Havlová se nerada fotografovala, a tak Výbor dobré vůle neměl pro uspořádání výstavy dostatek snímků. „Poprosili jsme fotografy, o kterých jsme věděli, že na počátku 90. let paní Olgu fotili. Například Ondřej Němec byl hodně aktivní,“ popisuje Monika Granja.

Olga Havlová na archivní fotografii s dětmi

Dalšími autory, kteří poskytli fotografie Olgy Havlové, byli například Bohdan Holomíček a Přemysl Fialka. Výstavu velkoformátových snímků ze života první dámy do dneška viděli lidé v téměř padesáti městech u nás i v zahraničí. „Měli jsme velkou radost z Polska, protože Poláci mají Václava Havla i paní Olgu velmi rádi. Výstava v Polsku navštívila sedm měst,“ popisuje Granja.

Krajská knihovna vyhlásila rok 2016 rokem Václava Havla u příležitosti jeho nedožitých osmdesátých narozenin, vysvětluje její ředitelka Blanka Konvalinková. „Rok jsme začali tím, že jsme 8. března odhalili lavičku Václava Havla,“ popisuje ředitelka knihovny a pokračuje: „Olga Havlová má letos dvacet let od úmrtí, v prosinci to bude pět let od úmrtí Václava Havla.“

Od 7. do 28. prosince bude v Krajské vědecké knihovně v Liberci k vidění výstava fotek Olgy Havlové i Václava Havla.

Na výstavě v liberecké knihovně nechybí ani fotka manžela bývalé první dámy, prezidenta Václava Havla
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio